Venezuela rupe relaţiile diplomatice cu Columbia; diplomaţii columbieni au 72 de ore pentru a părăsi Venezuela

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Columbia după ce Bogota a reafirmat în faţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) că şefi ai gherilelor columbiene se află în Venezuela, potrivit AFP.

Chavez a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă în care îl avea alături pe selecţionerul argentinian de fotbal, Diego Maradona, în palatul prezidenţial Miraflores.
Guvernul Venezuelei a fixat un termen de 72 de ore diplomaţilor columbieni pentru a părăsi ţara după ce preşedintele Hugo Chavez a anunţat ruperea relaţiilor bilaterale, a comunicat – joi (22 iulie 2010) – şeful diplomaţiei venezuelene, Nicolas Maduro, citat de AFP.

‘Am adresat o notă diplomatică însărcinatului cu afaceri al Republicii Columbia la Caracas pentru ca ei să-şi închidă ambasada în 72 de ore şi să părăsească ţara’, a declarat Maduro presei.
Bogota a difuzat săptămâna trecută o listă cu numele a cinci înalţi conducători ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi ai Armatei de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă) care s-ar afla în Venezuela.

În cursul unei reuniuni a OSA, convocată joi la cererea Bogotei, reprezentantul columbian Luis Hoyos a reiterat acuzaţiile, evocând chiar prezenţa a 1.500 de luptători din gherila columbiană în zeci de tabere în Venezuela. El a cerut, de asemenea, „constituirea unei comisii internaţionale” care să verifice locurile pe care le poate indica şi unde s-ar afla rebelii.

Reacţionând la acuzaţiile columbiene, proferate de preşedintele Alvaro Uribe, preşedintele venezuelean Hugo Chavez l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul său la Bogota. Columbia a făcut la fel cu ambasadorul său în Venezuela.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata