Wolfgang Schaeuble: Contractarea de noi datorii ar fi cea mai gravă eroare pentru UE

Relaxarea Pactului de stabilitate și contractarea de noi datorii ar fi cea mai gravă eroare pe care ar putea să o facă țările europene, a apreciat marți ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, în mijlocul unei dezbaterii cu privire la direcția viitoare a prevederilor fiscale în Uniunea Europeană, transmite AFP.

‘Contractarea de noi datorii ar fi cea mai gravă eroare pe care am putea să o facem’, a declarat ministrul german de Finanțe într-un interviu acordat radioului public german InfoRadio. ‘Respectați regulile pe care le-am convenit împreună. Nimic mai mult și nimic mai puțin’, a adăugat Schaeuble, în condițiile în care o serie de țări membre precum Franța și Italia ar urma să beneficieze de un răgaz suplimentar pentru a-și pune în ordine finanțele.

Separat, într-un comentariu publicat marți de cotidianul Süddeutsche Zeitung, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a adoptat un ton similar. ‘Este un duș rece să constați că, în momentul în care presiunile de pe piețe se reduc, reapar din partea politicienilor cereri vizând relaxarea regulilor’, a spus Weidmann. ‘Nu avem nevoie de o relaxare ci de o întărire a regulilor bugetare’, a apreciat Weidmann.

În opinia lui Wolfgang Schaeuble, exemplul Germaniei, care pentru anul trecut mizează pe un buget echilibrat pentru prima dată în ultimii 45 de ani, ‘arată că este posibil să conjugi disciplina bugetară cu creșterea economică’.

Dezbaterile cu privire la orientarea bugetară a țărilor europene s-au reaprins în ultimele săptămâni pe fondul negocierilor cu privire la nominalizarea componenților viitoarei Comisii Europene.

Colegul lui Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Economiei Sigmar Gabriel a declarat la începutul săptămânii trecute că țările din zona euro care derulează reforme structurale ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru a-și atinge obiectivele fiscale. Imediat, însă, cancelarul german Angela Merkel a ținut să corecteze declarațiile lui Sigmar Gabriel precizând că Germania nu încearcă să modifice prevederile Pactului de stabilitate. ‘Am vorbit astăzi cu ministrul Economiei’, a declarat Angela Merkel într-o conferință de presă organizată miercurea trecută. ‘Am ajuns la un acord că nu este nevoie de modificarea Pactului de stabilitate. Pactul are deja toate flexibilitatea de care are nevoie’, a subliniat cancelarul german.

Pactul de stabilitate și creștere este menit să asigure disciplina bugetară a statelor membre pentru a evita apariția deficitelor excesive. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata