Autoritățile din Suceava sunt în gardă din cauza virusului care provoacă holera

Foto: antena3.ro
16

Autoritățile din România au intrat în alertă și au luat măsuri imediate după situația descoperită în Republica Moldova,  în plus a fost emisă o atenționare cetățenilor români și o serie de recomandări medicale.

Astfel, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, că era necesară atenţionarea către toate cabinetele, unităţi medicale şi populaţie, după depistarea în Republica Moldova a virusului care provoacă holera. Aceasta a explicat că în judeţ sunt tabere de refugiaţi din Ucraina, dar şi numeroşi studenţi din Republica Moldova, aşa că este nevoie de o atenţie sporită.

Autoritățile din Suceava sunt în gardă

În precizările sale, Gabriela Băncilă, a spus că era necesară atenţionarea transmisă populaţiei şi unităţilor medicale, după depistarea în Republica Moldova a virusului care provoacă holera.

În opinia sa, „Avem datoria aceasta, întrucât judeţul Suceava este un judeţ la graniţă. Noi avem un trafic crescut acum, atât cu persoane din Ucraina, refugiaţi, avem tabere de refugiaţi pe teritoriul judeţului, dar avem şi studenţi din Republica Moldova, la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Noi ne-am făcut datoria în primul rând ca şi instituţie de sănătate publică, de am atenţionat cabinetele, unităţile medicale pentru atenţie sporită în acest sens, dar, de asemenea, am făcut apel şi la populaţie”, a declarat Băncilă.

Aceasta a explicat că ”este primordial să evităm scăldatul în bălţi sau lacuri a căror apă nu este controlată”. De asemenea, trebuie consumată apă doar din surse autorizate.

În prezent, „Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi să nu treacă graniţa”, a mai declarat Băncilă.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri, o atenţionare pentru populaţie şi toate unităţile medicale din judeţ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Ce măsuri a luat DSP Suceava?

De asemenea, având în vedere informarea primita din partea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile privind depistarea în probe de apă a vibrionului holeric în Republica Moldova, DSP Suceava a luat următoarele măsuri:

– Efectuează cu atenţie sporită triajul epidemiologic în taberele de refugiaţi;

– Verifică respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere;

– Atenţionează reţeaua medicală din teritoriu privind anunţarea imediată telefonică a cazurilor suspecte către Direcţia de Sănătate Publică şi recoltarea de probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigaţii de laborator.

În acelaşi timp, direcţia de Sănătate Publică Suceava recomandă populaţiei :

– Consumaţi apa de băut numai din surse controlate (autorizate);

– Respectaţi cu rigurozitate regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum şi a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate;

– Evitati scăldatul în bălţi/lacuri a căror apa este necontrolată.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata