Marcel Ciolacu: Actuala coaliție va încerca să guverneze împreună și după alegerile din 2024

Foto: investenergy.ro
176

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a vorbit despre coaliția de guvernare și despre obiectivele guvernului într-un interviu oferit pentru Bloomberg.

În cadrul acestuia, șeful social-liberalilor a declarat că este pregătit să preia funcția de prim-ministru de la liberalul Nicolae Ciucă, precizând că va exista și un acord între cele două partide.

În plus, Marcel Ciolacu a mai promis că ciclul de agitație politică care a are loc de 12 cabinete încoace nu va mai exista. El a mai spus că actuala coaliție va încerca să guverneze împreună și după alegerile din 2024.

În contextul politico-economic, președintele PSD a mai spus că va continua reducerea deficitului bugetar al României, pentru ca acesta să se apropie mai mult de obiectivul Uniunii Europene.

Din punct de vedere financiar, Marcel Ciolacu a spus că va evita tipul de cheltuieli pre-alegeri electorale practicate de premierul ungar Viktor Orban, care a umflat deficitul vecinului României, declanşând o retrogradare a ratingului.

„Înţeleg teama de alegeri, mai ales că putem vedea ce s-a întâmplat în Ungaria cu creşterea bruscă a costurilor de împrumut declanşată de măsuri pur electorale”, a declarat Ciolacu într-un interviu acordat miercuri din biroul său din Bucureşti pentru Bloomberg. „De aceea, îmi doresc să găsim stabilitate în interiorul actualei coaliţii”.

Coaliția a pus capăt unor ani de rivalitate

Presa internațională notează că la momentul formării coaliției, liberalii și social-democrații au pus capăt unor ani de rivalitate acerbă. În acest timp, cele două mari partide din România s-au luptat pentru orice, iar acuzațiile de corupție au fost aruncate dintr-o parte în alta.

În anul 2021, Guvernul a convenit asupra unor politici pentru protejarea populației și întreprinderilor în contextul pandemiei de coronavirus și a crizei energetice din Europa.

Bloomberg a notat succint obiectivele asumate de președintele social-democraților, acestea fiind:

  • Aprobarea unei noi legi privind energia eoliană offshore
  • Reducerea impozitului pe venit şi acordarea de deduceri la impozitul pe salarii
  • Un impozit de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este încă în discuţie, dar necesită sprijinul coaliţiei
  • Să se concentreze pe ajutorul de stat pentru a stimula producţia internă de alimente şi a reduce dezechilibrele
  • Fondul Proprietatea să listeze o participaţie minoritară la producătorul de energie Hidroelectrica în cursul acestui an, o etapă importantă stabilită în planul de redresare a României în caz de pandemie.

În planurile de viitor, Marcel Ciolacu s-a angajat în continuarea cooperării, punând accent pe valorificarea la maximum a aproximativ 80 de miliarde de euro din fondurile UE pentru restul acestui deceniu.

Aceasta include trimiterea a două cereri de plată pentru a beneficia de fonduri din programul de ajutor post-pandemic al UE „deoarece acestea sunt primordiale pentru stabilitatea economică a ţării”.

Continuarea eforturilor de îmbunătățire a ratingului de credit suveran al României

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu s-a s-a angajat să continue eforturile de îmbunătăţire a ratingului de credit suveran al României, de la cel mai mic calificativ de investiţii actual. Cele două partide ar putea lua în considerare o alianţă politică înainte de alegeri, care să ofere o stabilitate pe termen mai lung.

Rotaţia funcţiei de prim-ministru „va avea loc în jurul datei pe care am convenit-o, sfârşitul lunii mai, bineînţeles cu o anumită marjă pentru că nu vrem să afecteze în niciun fel activitatea guvernului”, a spus Ciolacu.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online