Asistentul președintelui filipinez avertizează cu privire la „ostilitățile nedorite” asupra bărcilor chineze

37

„Incursiunile” teritoriale ale sutelor de nave chineze în Marea Chinei de Sud stresează legăturile dintre Manila și Beijing și ar putea duce la „ostilități nedorite”, a declarat luni un asistent al președintelui Rodrigo Duterte.
Salvador Panelo, consilierul prezidențial, a declarat că prezența prelungită a ambarcațiunilor în zona economică exclusivă a Filipinelor (ZEE) este o pată nedorită a relațiilor și „poate declanșa ostilități nedorite pe care ambele țări ar prefera să nu le urmărească”.

“Putem negocia aspecte de interes și beneficii reciproce, dar nu ne înșelăm – suveranitatea noastră este negociabilă”, a spus Panelo într-o declarație.

Deși diplomații filipinezi și generalii de vârf au criticat puternic China în ultimul timp, remarcile lui Panelo sunt cele mai dificile de la biroul lui Duterte, care și-a arătat reticența de a se confrunta cu China de când a făcut uverturi surpriză față de Beijing când a devenit președinte.

Refuzul său de a presa China să respecte o hotărâre arbitrală importantă din 2016 care a fost în favoarea Manilei într-un dosar depus de o administrație anterioară i-a frustrat pe naționaliști, care spun că Duterte a fost sedus de promisiunile de împrumuturi și investiții chineze, dintre care puține s-au concretizat.
Duterte a spus anterior că provocarea Chinei riscă să înceapă un război.

Luna trecută, Filipine au depus un protest diplomatic cu privire la o prezență „roitoare și amenințătoare” a 220 de nave chineze despre care se crede că sunt conduse de miliții la Whitsun Reef, o poziție susținută de Statele Unite.

De atunci, navele s-au răspândit în alte zone ale ZEE din Filipine.

Brunei, Malaezia, Taiwan, China și Vietnam au, de asemenea, revendicări concurente pentru insule și caracteristici din zonă.

Panelo a spus că Filipinele nu vor fi orbite de gesturile umanitare ale Chinei pe fondul încălcărilor dreptului internațional și ale drepturilor sale suverane, referindu-se la vaccinurile COVID-19 donate de China.

Ambasada sa din Manila nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. China spune că bărcile se adăposteau de mări agitate și nu aveau miliție la bord.

Senatorul opoziției Risa Hontiveros a cerut chinezilor să părăsească imediat ZEE Filipine.

“Ne confruntăm cu o pandemie și atunci China provoacă probleme”, a spus ea luni.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online