Coreea de Nord trage două rachete cu rază scurtă de acțiune, SUA fiind încă deschise dialogului

29

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acțiune în weekend, au declarat oficialii SUA și Coreea de Sud, dar Washingtonul a redus primele astfel de teste sub președintele Joe Biden și a spus că este încă deschis dialogului cu Phenianul.
Activitatea nord-coreeană a implicat sisteme de arme la capătul inferior al spectrului care nu erau acoperite de interdicțiile de testare ale Consiliului de Securitate al ONU, au declarat doi înalți oficiali ai administrației Biden.

Comitetul șef al Statului Major al Coreei de Sud (JCS) a declarat că două rachete de croazieră au fost lansate duminică dimineață în orașul de coastă de vest Onchon din Coreea de Nord.

Seul a detectat semne că un test era iminent și îl monitoriza în timp real, a declarat miercuri un oficial JCS. JCS raportează că testarea armelor avansate din Coreea de Nord, cum ar fi bombele nucleare și rachetele balistice, aproape în timp real, dar nu unele teste cu arme de grad inferior, cu rază mai scurtă.

Lansarea marchează primul test de armament cunoscut în Coreea de Nord de când Biden a preluat funcția în ianuarie.
Dar Biden a minimizat cea mai recentă activitate, spunând că „nimic nu s-a schimbat”, în timp ce un înalt oficial a spus că este „normală” testarea.

„Nu, conform Departamentului Apărării, este ca de obicei. Nu există nicio noutate în ceea ce au făcut ”, a declarat Biden reporterilor la întoarcerea de la o vizită în Ohio, când a fost întrebat dacă testul a fost o provocare.

Pentagonul a refuzat să comenteze testul, care a fost raportat pentru prima dată de Washington Post. Misiunea Coreei de Nord la Națiunile Unite nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Testul a venit la doar câteva zile după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis că va lucra pentru denuclearizarea Coreei de Nord și a criticat abuzurile sale „sistemice și răspândite” ale drepturilor omului în timp ce se afla la Seul împreună cu secretarul apărării SUA.

Coreea de Nord a refuzat să se angajeze în repetate deschideri diplomatice din SUA de la jumătatea lunii februarie, numind-o „truc ieftin”.

Înalți oficiali americani au declarat că revizuirea politicii administrației din Coreea de Nord se află în „etapele finale” și că va găzdui consilierii de securitate națională ai aliaților din Japonia și Coreea de Sud săptămâna viitoare pentru a discuta acest lucru.

Oficialii au spus că a existat „foarte puțin dialog sau interacțiune” cu Coreea de Nord de la un summit eșuat între fostul președinte Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un la Hanoi în februarie 2019, dar nu consideră că ultimul test antirachetă „închide” ușa ”pentru discuții.
Ha Tae-keung, un parlamentar sud-coreean, a declarat că Seoul și Washingtonul au fost de acord să nu anunțe detectarea testului antirachetă, citând un briefing al oficialilor de informații.

Parlamentarii opoziției și unii experți au declarat că, confirmarea SUA a indicat un eșec de coordonare între aliați și a sugerat că Seoul ar putea încerca să ascundă o provocare, deoarece încearcă să îmbunătățească legăturile transfrontaliere.

„Ar fi putut fi într-adevăr o activitate de rutină, planificată în prealabil”, a spus Kim Dong-yup, profesor la Universitatea Kyungnam din Seul. „Dar nu mă pot abține să întreb dacă guvernul și JCS mergeau pe coji de ouă pentru a nu supăra Coreea de Nord”.

Oficialul JCS a declarat că nu dezvăluie unele activități nord-coreene pentru a-și proteja activele de recunoaștere pe baza consultărilor cu armata SUA.
Jenny Town, directorul 38 North, un site din SUA care urmărește activitatea din Coreea de Nord, a declarat că ultima acțiune pare „destul de ușoară”.

„Cred că are mai mult de-a face cu exercițiile articulare decât orice altceva”, a spus ea.

Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte programele nucleare și de rachete pe tot parcursul anului 2020, încălcând sancțiunile ONU care datează din 2006, ajutându-le să finanțeze cu circa 300 de milioane de dolari furate prin hack-uri cibernetice, potrivit unor monitori independenți ai sancțiunilor ONU.

Coreea de Nord nu a testat o armă nucleară sau un ICBM din 2017, dar a efectuat teste repetate ale rachetelor cu rază mai scurtă de acțiune după ce s-a defectat summit-ul de la Hanoi. Administrația Trump a căutat, de asemenea, să minimizeze astfel de teste.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News