Dans diplomatic sau înfruntare? Coreea de Nord și SUA păstrează o linie prudentă

19

În timp ce multele plângeri din Coreea de Nord cu privire la politicile președintelui SUA, Joe Biden, decise în weekend s-ar putea să pară că provoacă tensiuni, unele semne sugerează că Phenianul nu a exclus diplomația cu noua echipă din Washington.

Puțini observatori se așteaptă să se reia discuțiile în curând – ambele țări sunt mai concentrate pe probleme, inclusiv pandemia de coronavirus și consecințele acesteia – și nu există modalități ușoare de a rezolva cele mai spinoase diferențe.

Dar unii analiști spun că, în ciuda strălucirii sale, Coreea de Nord nu pare să fi închis încă ușa complet administrației Biden.

„Există semne că Washingtonul și Phenianul se află în primele etape prudente ale unui dans diplomatic”, a declarat într-un raport programul 38 North din SUA, care monitorizează Coreea de Nord.

Duminică, Coreea de Nord a lansat o serie de declarații oficiale care aruncă bătăile politicilor și retoricii lui Biden până în momentul în care se află mai multe din aceleași ostilități în stilul Războiului Rece îmbrățișate de președinții americani anteriori și a respins discuțiile despre diplomație ca o încercare de a acoperi acele politici amenințătoare.

Declarațiile au venit după ce vineri, Casa Albă a declarat că oficialii au încheiat o revizuire a politicii în care denuclearizarea completă a Coreei de Nord a rămas obiectivul. Acesta a spus că va explora diplomația în acest scop, dar nu va căuta o afacere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

În timp ce Coreea de Nord a menționat revizuirea, aceasta nu a răspuns în mod specific la puținele detalii care au fost publicate, un semn pe care unii analiști l-au interpretat ca dovadă că Phenianul nu reține judecata pentru moment.

Declarațiile nord-coreene au venit de la oficiali ai ministerului de externe de nivel inferior, nu l-au chemat sau insultat pe Biden, iar amenințările unei „crize mai grave” erau încă condiționate de acțiunile SUA, a menționt 38 North.
„Nu ar fi o surpriză dacă ambele părți folosesc această perioadă inițială pentru a testa și poziționa puțin”, se spune în raport.

Republicanul Donald Trump a ținut trei întâlniri la summit cu Kim în încercarea de a-l convinge pe liderul nord-coreean să-și predea arsenalul nuclear, dar nu a realizat nicio descoperire majoră.

Discuțiile au fost blocate începând cu 2019, Coreea de Nord declarând că nu are niciun interes în negocieri dacă Statele Unite nu renunță la politici ostile, inclusiv sancțiuni economice dure.

Cu doar câteva zile înainte ca Biden să intre în funcție, Kim din Coreea de Nord a cerut arme nucleare mai avansate și a spus că Statele Unite sunt „cel mai mare inamic al nostru”.
Coreea de Nord a continuat să efectueze o serie de teste de rachete cu rază scurtă de acțiune și să dezvolte noi arme, dar din 2017 încă nu a reluat lansarea rachetelor sale cu cea mai mare rază de acțiune sau a testat bombele nucleare, ceea ce ar fi văzut ca o provocare semnificativă pentru Biden.

„Îngrijorarea era că, Coreea de Nord va face ceva atât de provocator încât administrația Biden nu va avea loc pentru diplomație”, a declarat John Delury, profesor la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud. „Dar ambele părți evită să se supere reciproc.”

Rachel Minyoung Lee, fost analist din Coreea de Nord pentru guvernul SUA, a declarat pentru Reuters că este notabil că Coreea de Nord nu și-a publicat în mod constant declarațiile oficiale despre administrația Biden în mass-media internă.

„Indică că Phenianul își menține opțiunile politice deschise”, a spus ea.

Administrația Biden a semnalat simultan o linie dură în ceea ce privește drepturile omului, denuclearizarea și sancțiunile, făcând în același timp deschideri diplomatice despre care oficialii americani spun că au fost respinse de Phenian.

Oficialii americani au subliniat că sunt în căutarea unor obiective diplomatice „practice” și că sunt deschiși la discuții, dar spun că mingea se află în curtea Coreei de Nord.

„Avem … o politică foarte clară care se concentrează pe diplomație și cred că depinde de Coreea de Nord să decidă dacă vrea să se angajeze sau nu pe această bază”, a declarat luni secretarul de stat american, Antony Blinken.

Chiar dacă ambele părți doreau să meargă la capitolul diplomație, pandemia în curs ar putea face un proces deja dificil aproape imposibil pentru viitorul apropiat, a spus Delury.

„Situația COVID constrânge într-adevăr opțiunile diplomatice și pune ambele părți într-un model de deținere”, a spus el.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News