Experiența lui Lucian Bode

Deputatul Lucian Bode, propus de PNL pentru funcţia de ministru al Transporturilor a criticat, în mai multe rânduri, infrastructura României, pe care o consideră slabă, criticându-i pe cei care care au avut în atribuții realizarea proiectelor de dezvoltare, pentru capacitățile slabe.

Lucian Bode a fost în 2012 ministru al Economiei în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. În prezent este preşedintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.

Ocupând funcția de preşedinte al comisiei de transport şi infrastructură din Camera Deputaţilor, Lucian Bode și-a exprimat în mai multe rânduri, părerea asupra infrastructurii din România, pe care o consideră precară.

„România, ca membru NATO şi UE are o serie de drepturi şi responsabilităţi care transced graniţele naţionale, iar ideea de protecţie a infrastructurilor critice naţionale nu trebuie suprapusă ideii de izolare (…) Existenţa unei infrastructuri de transport precare are drept consecinţă imediată o slabă mobilitate în plan militar, ceea ce ne pune atât pe noi, cât şi pe aliaţii noştri, într-o poziţie extrem de dificilă în situaţia unui eveniment major”, a precizat Bode în cadrul CIP 2019.

În 2017, Lucian Bode a depus, în Parlament, un proiect ce modifică Legea nr.98/2016, privind achizițiile publice, care se află la Camera Deputaților.

„Ca să putem îmbunătăţi aceste etape, fiecare trebui să-şi facă treaba lui. Noi, în Parlament, Legislativul, am modificat Legea Achiziţiilor pentru a descuraja contestatarii de serviciu (…) Sunt 10-15 constructori mari şi laţi pe care îi găsim în toate marile proiecte, şi pe rutier, şi pe feroviar şi la metrou. Dar trist este că România a pierdut la Curtea de Arbitraj procese de peste un miliard de euro. Este anormal să găsim în aceste firme care reprezintă constructorii, foşti angajaţi ai CNADNR care să spună <<vedeţi că în urmă cu 7-9 ani, eu acolo am greşit, aţi putea contesta, că puteţi să câştigaţi>>. Vă imaginaţi că se întâmplă şi astfel de lucruri?”, a precizat Bode în cadrul Conferinţei „Transportul Urban în Era Digitală.

Acesta este de părere că foarte multe proiecte de infrastructură din ţara noastră sunt blocate de contestaţii sau din alte motive, menţionând Linia de tren Gara de Nord – Otopeni sau Magistrala Drumul Taberei, care au ani de întârziere sau sunt blocate în diverse puncte ale contractelor.

Lucian Bode este un critic activ al ministrului interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc. Fiind membru al Comisiei de anchetă privind activitatea companiei aeriene de stat Tarom, în perioada 2007-2018, acesta a dezbătut în ultimul comunicat de presă publicat pe 21 octombrie, situaţia generată de Cuc la compania de care va trebui să se ocupe în cazul în care va primi mandatul de ministru. „Ministrul Răzvan Cuc este artizanul dezastrului de la Tarom şi lasă în urma sa o companie pe butuci”, a afirmat acesta.

Totodată, acesta i-a solicitat și Vioricăi Dăncilă, când ocupa funcția de premier, să demareze proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov, afirmând că pentru realizarea marilor proiecte, este nevoie de experți specialiști.

„Îi solicit premierului României, doamnei Viorica Dăncilă, să pună capăt experimentelor nefericite pe care le exersează în privinţa proiectelor mari de infrastructură de transport şi să demareze proiectul autostrăzii Comarnic –Braşov în condiţii de transparenţă şi eficienţă, utilizând fondurile europene. Singura soluţie pentru a avea cât mai curând acest tronson de autostradă în lucru este ca guvernanţii să accepte că au nevoie de expertiză de specialitate pentru realizarea unui astfel de obiectiv şi, totodată, să conştientizeze că avem obligaţia să construim infrastructura mare de transport din România accesând fonduri europene puse la dispoziţia ţării noastre. Nu în ultimul rând, pentru a avea un proiect finalizat cu succes, trebuie respectate toate normele europene în materie, şi parcurgerea tuturor etapelor într-un mod clar şi transparent”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Lucian Bode.

Până în prezent, Lucian Bode a înregistrat 56 de inițiative legislative depuse în Parlament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata