Încetează focul israelian-palestinian

10

A intrat în vigoare o încetare a focului între Israel și grupul militant palestinian Hamas din Fâșia Gaza.

Încetarea focului a început vineri devreme, punând capăt celor 11 zile de lupte în care au fost ucise peste 240 de persoane, majoritatea în Gaza.

Palestinienii s-au adunat pe străzile din Gaza la scurt timp după începerea armistițiului, în timp ce un oficial al Hamas a avertizat că mâinile sale sunt „pe trăgaci”.

Atât Israelul, cât și Hamas au obținut victoria în conflict.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că încetarea focului a adus „o adevărată oportunitate” de progres.

La scurt timp după ce a început vineri la ora 02:00, un număr mare de palestinieni au ieșit în stradă cu mașinile și pe jos pentru a sărbători. În Gaza, șoferii au claxonat, în timp ce difuzoarele de la moschei au pronunțat „victoria rezistenței”.

Armata israeliană a declarat ulterior că elimină aproape toate restricțiile de urgență privind circulația în toată țara.

Luptele au început pe 10 mai, după săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est ocupat, care a culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas a început să tragă rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă de pe sit, declanșând atacuri aeriene de represalii.

Cel puțin 232 de persoane, inclusiv peste 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului său de sănătate. Israelul a declarat că cel puțin 150 de militanți se numără printre cei uciși în Gaza. Hamas nu a dat cifre despre victimele militare.

În Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, spune serviciul său medical.

Armata israeliană spune că peste 4.300 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanți și că au lovit peste 1.000 de ținte militante în Gaza.

Cabinetul israelian de securitate politică a declarat joi seară că a „acceptat în unanimitate recomandarea” pentru încetarea focului.

„Liderii politici au subliniat că realitatea de pe teren va determina viitorul campaniei”, se menționează în comunicat.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat pe Twitter că ofensiva din Gaza a oferit „câștiguri militare fără precedent”.

Un oficial israelian a declarat miniștrilor că Hamas a fost „descurajat și a suferit lovituri grave”, potrivit site-ului Ynet News.

Un oficial al Hamas a declarat agenției de presă Associated Press că încetarea focului anunțată de Israel a însemnat o „victorie” pentru poporul palestinian și o înfrângere pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Această părere a fost împărtășită de oamenii care sărbătoreau pe străzile din Gaza. „Aceasta este ziua victoriei, ziua libertății și este cea mai frumoasă zi pe care am trăit-o”, a spus unul dintre cei ce se aflau pe străzi.

Dar Basem Naim, de la Consiliul Hamas pentru Relații Internaționale, a declarat pentru BBC că este sceptic cu privire la faptul că armistițiul va dura.

„Fără dreptate pentru palestinieni, fără oprirea agresiunii israeliene și a atrocităților israeliene împotriva poporului nostru din Ierusalim, încetarea focului va continua să fie fragilă”, a spus el.

Un membru al biroului politic al Hamas, Izzat al-Reshiq, a emis un avertisment către Israel.

„Este adevărat că bătălia se termină astăzi, însă Netanyahu și întreaga lume ar trebui să știe că mâinile noastre sunt pe declanșator și vom continua să creștem capacitățile acestei rezistențe”, a declarat el pentru agenția de presă Reuters.

La fel ca și în celelalte războaie de când Hamas a preluat conducerea în Gaza în 2007, cele două părți își revendică victoria.

Un lider în vârstă al Hamas a declarat pentru BBC din Gaza că Israelul a promis că „va lua mâna de pe Sheikh Jarrah și Moscheea Al-Aqsa”. El se referea la una dintre cele mai sfinte moschee ale Islamului și la districtul Ierusalim, care a devenit un punct de aprindere în timpul unei încercări de evacuare a familiilor palestiniene din casele lor.

Israel a negat că există o astfel de înțelegere. Benny Gantz, ministrul apărării, a emis o declarație în care spune că după ultimele 11 zile, Israelul poate arăta realizări militare „fără precedent în ceea ce privește amploarea și semnificația strategică pentru lupta cu organizațiile teroriste din Gaza”.

De ambele părți, supraviețuitorii și cei îndolați nu pretind victoria. De departe, majoritatea morților și răniților sunt palestinieni în Gaza, care au suferit, de asemenea, daune materiale în valoare de sute de milioane de dolari.

Este al patrulea mare război dintre Israel și Hamas de la primul, la sfârșitul anului 2008 și după fiecare dintre aceste întâlniri și toate cele mai mici dintre ele, ambele părți au spus lucruri similare în revendicare și apoi, în esență, semințele următorului conflict sunt semănate. Pot să vă spun un lucru sigur – că dacă status quo-ul nu se schimbă favorabil, va exista o altă rundă în acest sens.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News