Ministerul Turismului se laudă că România a obținut un loc de membru în Consiliul OMT

11

Deputatul european Siegfried Mureșan:

„Ministerul Turismului a publicat zilele acestea un comunicat de presă care ar lua nota maximă la orice școală internațională de propagandă, de la Moscova, până la Phenian. Comunicatul ne prezintă, ca pe o reușită personală a ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre,că România are «șansa extraordinară de a lua parte la toate deciziile OMT-ului (Organizația Mondială a Turismului- n.m.)»pentru că am obținut un loc în Consiliul Executiv al OMT.

Ce omite să ne spună Ministerul Turismului în acest comunicat de presă auto-propagandistic este că România mai degrabă decade din statutul pe care l-a avut în ultimii ani în cadrul acestei organizații mondiale. Acum a obținut doar unul dintre cele 33 de locuri din Consiliul Executiv al OMT în condițiile în care, în 2012, a deținut poziția de prim-vicepreședinte al Consiliului, iar, în 2013, a fost chiar președinte al Consiliului Executiv. Avem și în acest caz o evidentă încercare de a ascunde adevărul și de a prezenta drept o mare reușită un eșec al actualului Guvern în negocierile privind susținerea țării noastre în structurile de conducere ale acestui organism.

Avem, totodată, și vădita intenție a ministrului Mircea-Titus Dobre de a folosi instituția pe care o conduce ca pe un instrument de promovare a propriei imagini ca și când ar fi un canal de propagandă proprietate personală, și nu o înaltă instituție publică a statului român.

Citiți doar aceste fraze:«Delegația condusă de Ministrul Turismului, domnul Mircea Titus Dobre (…)reprezintă (…) interesele țării noastre (…)» sau«În urma eforturilor de promovare a obiectivelor fundamentale ale OMT întreprinse de Ministerul Turismului și de Ministerul Afacerilor Externe, România a obținut 22 de voturi în favoarea sa, mai mult de jumătate din numărul de voturi exprimate. Celelalte țări care au obținut un loc în organismul de conducere al OMT sunt Lituania – 27 de voturi, Grecia – 25 de voturi (…)».

Ne lăudăm ce eforturi au făcut Ministerul Turismului și Ministerul Afacerilor Externe din România ca să obținem «mai mult de jumătate din numărul de voturi exprimate» pentru ca, apoi, să dăm exemple de țări care au luat mai multe voturi decât noi!Un ministru al Turismului competent ar trebui să lase propaganda personală la o parte și să se ocupe de promovarea turismului românesc. Un ministru al Turismului competent ar trebui să explice ce anume face instituția pe care o conduce pentru a opri declinul turismului românesc în condițiile în care România a coborât anul acesta două poziții în clasamentul global al competitivității turismului, ajungând pe locul 68 din 136 de țări, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial.

Mai mult, potrivit datelor oficiale, în țara noastră au ajuns anul trecut de trei ori mai puțini turiști străinidecât în Bulgaria, o țară de două ori mai mică decât România și cu o diversitate geografică inferioară. Ce trebuie să înțeleagă ministrul Dobre este că industria turismului nu se dezvoltă prin auto-propagandă, ci prin promovare și dezvoltare integrată, în care accentul este pus pe investiții în infrastructura de transport și în cea turistică, pe susținerea operatorilor privați și prin campanii de promovare inteligente. Investitorii din domeniul turismului au nevoie de un cadru predictibil și avantajos pentru a-și dezvolta afacerile și nu de heriupismul acesta fiscal și economic pe care-l practică Guvernul PSD – ALDE de la preluarea puterii și care va pune România și turismul românesc din nou pe marginea unei prăpastii în cazul unui noi crize economice.”.