Rusia scoate în afara legii publicația Meduza

Foto: universul.net
583

În ziua de joi 26 ianuarie 2023, autoritățile ruse au desemnat drept “organizație indezirabilă” publicația independentă de știri Meduza, interzicând efectiv funcționarea site-ului în Rusia și interzicând oricărui rus să coopereze cu aceasta sau cu jurnaliștii săi.

Această decizie face parte dintr-o campanie, de ani de zile a Kremlinului, de a limita presa independentă și de a împiedica rapoartele acesteia să ajungă la rușii obișnuiți, în cadrul unei represiuni care s-a intensificat de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

Într-o declarație, procurorul general al Rusiei a declarat că publicația de știri Meduza, cu sediul în Letonia, „reprezintă o amenințare la adresa bazelor sistemului constituțional și al securității Federației Ruse”.

Publicația Meduza anunță că își va continua activitatea

Însă, Meduza, unul dintre cele mai citite site-uri de știri independente din Rusia, a declarat că își va continua activitatea, în ciuda acestei decizii. Într-o știe publicată pe site-ul său, sunt incluse detalii despre ceea ce ar putea însemna această etichetă.

Astfel, „Organizațiilor indezirabile li se interzice să opereze pe teritoriul rusesc sub amenințarea de a fi urmărite penal. Oricine „participă sau cooperează” cu astfel de grupuri se poate confrunta cu urmărirea penală – o limitare deosebit de gravă pentru jurnaliștii care trebuie să vorbească cu sursele pentru a relata știrile”, se arată în articol, potrivit Reuters.

Cei care sunt urmăriți penal pentru cooperare cu o organizație indezirabilă se pot confrunta cu amenzi mari sau chiar cu pedepse cu închisoarea de mai mulți ani. Peste 50 de organizații se află pe lista „indezirabililor”, printre care se numără și agențiile de știri de investigație rusești iStories și Proekt și Bellingcat, cu sediul în Olanda.

Șeful Wagner ceruse de anul trecut includerea publicației pe lista „indezirabililor”

Încă din luna iulie a anului trecut, fondatorul grupului militar privat rus Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ca Meduza să fie inclusă pe această listă. El a declarat că articolele care susțineau că surse din interiorul Kremlinului doreau să-l înlăture pe Putin de la putere și că se plănuia un al doilea atac asupra capitalei ucrainene Kiev, încălcau legile stricte de cenzură din Rusia.

Amintim că, la scurt timp după invadarea Ucrainei, parlamentul rus a adoptat o lege care prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru „discreditarea” forțelor armate și de până la 15 ani pentru răspândirea de „informații false în mod deliberat” despre acestea.

Zeci de instituții de presă au fost blocate de Kremlin

În plus, un alt site independent de știri, Mediazona, a declarat joi că editorul său, Piotr Verzilov, a fost acuzat de răspândirea de „falsuri” despre armată, motivate de ură politică.

După adoptarea legilor în martie anul trecut, autoritățile de la Kremlin au acționat rapid pentru a bloca accesul la zeci de site-uri web, inclusiv la cel al Meduza, determinând zeci de instituții de presă rusești și internaționale să părăsească țara.

În prezent, Meduza are sediul în Letonia de la înființarea sa în 2014. Iar plasarea sa pe lista „indezirabililor” a fost condamnată de personalități ale opoziției pe rețelele de socializare.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online