O invenţie pe zi: Şcoala

24

Istoria școlilor începe în Grecia Antică, unde grupuri de elevi erau aduși într-o facilitate centrală de învățământ. În acea perioadă școlile erau cunoscute sub numele de academii. Termenul ”academie” a fost folosit prima dată în anul 385 î.Hr., când Platon a format o școală de filosofie numită ”akademia”.

Sistemul școlar comun a fost inventat de Imperiul Bizantin. Aceste școli erau în mare parte școli primare și erau necesare pentru personalul militar, căruia i se cerea minimum de educație primară. Totuși, căderea Imperiului Bizantin în 1453 a dus și la prăbușirea sistemului de educație.

Bizantinilor le-a plăcut ideea grecilor de a-i învăța pe urmași, dar au preferat să o facă într-un loc închis, permanent și bazat pe un sistem bine stabilit. Filosofii greci, împreună cu discipolii lor, obișnuiau să vorbească despre orice la întâmplare în aer liber și de obicei vorbeau despre scopul vieții. Bizantinii doreau să se dezbată mai multe subiecte specifice precum matematica, limba maternă, filosofie, religie sau istorie. De aceea ei sunt considerați poporul ce a inventat școala.

Islamul a fost o altă cultură care a dezvoltat sistemul școlar într-un sens modern. S-a pus accent pe cunoștințe, unde era nevoie de un mod sistematic de predare și de răspândire a cunoștințelor. La început, moscheele țineau locul școlilor și îmbinau activitățile religioase cu cele educaționale. În secolul al IX-lea s-a introdus Madrassa, o clădire independentă de moschee ce servea ca o școală adecvată.

Școala obligatorie a devenit comună în părți ale Europei în timpul secolului al XVIII-lea. În Danemarca și Norvegia, acest lucru a fost introdus în perioada 1739-1741, scopul principal fiind să îi ajute pe oamenii de rând să-și îmbogățească cunoștințele.

În zilele noastre, școala nu înseamnă doar educație primară, ci și continuarea studiilor gimnaziale, liceale și, mai târziu, specializare în facultate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata