Consumul de omega-3 poate scădea cu 10 la sută mortalitatea cardiacă

Consumul de acizi graşi omega-3 conţinuţi în cantităţi mari de anumite specii de peşti cum ar fi somonul, sardinele sau anşoa, este legat de o reducere cu 10 la sută a riscului de a muri de atac de cord, susţine un studiu publicat în revista americană JAMA Internal Medicine”.

Această cercetare, efectuată pe baza unor teste extinse de sânge pentru a stabili corelaţia dintre omega-3 şi frecvenţa infarctelor miocardice, concentrează 19 studii din 16 ţări. Acest studiu a inclus un total de 45.637 de participanţi. În acest grup, un număr de 7.973 de persoane au avut infarct miocardic pentru prima dată, dintre care 2.781 au murit, precizează autorii studiului.

Cercetătorii nu au descoperit nici o corelaţie între markerii sanguini ai omega-3 şi o reducere a riscului de infarct miocardic non-letal sugerând că există mecanisme specifice legate de o mortalitate cardiacă mai scăzută.

„Aceste noi rezultate, care le includ pe cele din numeroase alte studii, furnizează astăzi o imagine mai completă a efectului preventiv al omega-3 împotriva bolilor cardiovasculare”, a declarat Liana Del Gobbo, cercetător la facultatea de medicină a Universităţii Stanford din California, unul dintre co-autorii cercetării.

„Rezultatele diferitelor studii au fost similare, indiferent de vârsta, sex, rasă, prezenţa sau absenţa diabetului zaharat, utilizarea de aspirină sau de anti-colesterol”, a mai spus sursa citată.

„Rezultatele noastre consolidează importanţa consumului de peşte şi de omega-3 ca parte a unei diete sănătoase”, a adăugat dr. Dariush Mozaffarian, decan al facultăţii de ştiinţe ale nutriţiei de la Universitatea Tufts din Boston, care a condus studiul.

Pe lângă bogaţia sa în omega 3, peştele furnizează proteine specifice, vitamina D, seleniu şi alte minerale, au relevat cercetătorii.

„Cea mai mare parte a studiilor cu privire la acizii graşi şi efectele lor asupra sănătăţii s-au bazat pe chestionare pentru a determina consumul lor”, a precizat dr. Mozaffarian.

„Acest nou consorţiu mondial de cercetare oferă o oportunitate fără precedent de a înţelege modul în care biomarkerii sanguini ai unui mare număr de diferiţi acizi graşi afectează sănătatea”, a explica el, menţionând că multe alte cercetări în acest domeniu se află în curs de desfăşurare, mai notează agenţia France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata