Goldman Sachs va plăti 215 milioane de dolari pentru a soluționa un proces de discriminare de gen

17

Goldman Sachs a fost de acord să plătească aproximativ 215 milioane de dolari pentru a soluționa un proces de discriminare de gen de lungă durată intentat de foste angajate care au declarat că au fost în mod constant subplătite și subevaluate de colegii de sex masculin, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.

Cele două părți au fost de acord cu înțelegerea și vor renunța acum la un proces care fusese programat pentru luna viitoare la o instanță federală din New York. Fondurile vor fi distribuite între cei peste 2.700 de participanți la acțiunea colectivă, în timp ce aproximativ o treime din încasări ar trebui să meargă către onorariile avocaților reclamanților.

Reclamanții inițiali, foștii angajați ai Goldman, Cristina Chen-Oster și Shanna Orlich, au dat în judecată Goldman pentru prima dată în 2010. În 2018, au câștigat dreptul de a conduce un proces colectiv privind discriminarea sexuală.

Reclamantele au acuzat Goldman de politici și practici la nivelul întregii companii care au dus la salarii și perspective de promovare mai bune pentru angajații săi de sex masculin.

Reclamanții au susținut că banca “a (favorizat în mod sistematic) profesioniștii de sex masculin în detrimentul omologilor lor de sex feminin” și că “la aproape toate nivelurile din rândurile sale de conducere, (Goldman Sachs) și-a plătit profesioniștii de sex feminin mai puțin decât profesioniștii de sex masculin aflați în situații similare, chiar dacă aceștia ocupă poziții echivalente și efectuează aceeași muncă sau una substanțial similară cu rezultate similare sau, în unele cazuri, superioare”.

Aceștia au adăugat că femeile au fost “excluse de la oportunitățile de promovare”, în parte din cauza faptului că procesul de evaluare al băncii permitea managerilor, în majoritate bărbați, să nominalizeze persoanele care contribuiau la evaluarea personalului, ceea ce a dus la “un sistem de bătaie pe umăr”.

Goldman a refuzat să comenteze, în timp ce avocații reclamanților nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Înțelegerea, care a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg, va pune capăt cazului juridic de lungă durată din jurul Goldman, care a subliniat lupta de pe Wall Street pentru a diversifica forța de muncă din industria financiară.

Anul trecut, o altă fostă angajată a Goldman, Jamie Fiore Higgins, a publicat un memoriu despre cei 17 ani petrecuți la bancă, în care a susținut că a suferit hărțuire, discriminare și manipulare.

Directorul executiv al Goldman, David Solomon, a vorbit public despre încercarea de a diversifica forța de muncă a băncii, iar în 2019 a publicat un set de obiective de angajare. În cadrul procesului de selecție bienal al grupului pentru statutul de partener de elită, 29% dintre angajații selectați au fost femei, un nivel record.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online