Producătorii europeni de baterii salută răspunsul UE la subvențiile SUA

24

Producătorii de baterii au salutat răspunsul european propus la un pachet uriaș de subvenții americane pentru tehnologia ecologică, dar au avertizat că trebuie urmat cu acțiuni rapide, altfel investițiile se vor scurge peste Atlantic.

Volkswagen și Freyr Battery din Norvegia au prezentat atât planuri de a construi fabrici de baterii în America de Nord și au amânat fabrici în Europa din cauza subvențiilor generoase din Legea SUA pentru Reducerea Inflației, care se pot ridica până la 10 miliarde de dolari per fabrică.

Mai multe grupuri industriale europene au criticat răspunsul UE – Actul Net Zero Industry a anunțat la începutul acestei luni – dar producătorii de baterii, un sector esențial mult curtat de Bruxelles în ultimii cinci ani, au primit un alt ton.

„Suntem încurajați de ceea ce vedem. Acum este timpul să trecem de la ambiție la acțiune”, a declarat Tom Jensen, directorul executiv al Freyr. Susținut de principalul său acționar Koch Industries, Freyr și-a accelerat recent planurile de a construi o fabrică în statul american Georgia, datorită IRA.

Olivier Dufour, cofondatorul producătorului francez de baterii Verkor, a declarat că propunerile UE sunt „în general foarte pozitive. Ceea ce este foarte pozitiv este că țin cont de tot contextul internațional, nu doar SUA cu IRA, ci și China, India.”

În plus față de Net Zero Industry Act, producătorii de baterii au declarat că cadrul temporar de criză și tranziție aprobat de Bruxelles în această lună ca răspuns la perturbarea severă de pe piața energiei este mult mai important. Acest lucru permite subvenții până în 2025 pentru a ajuta la costurile de investiții pentru proiecte, inclusiv baterii, energie eoliană și solară și captarea și stocarea carbonului.

„Nu are claritatea sau ușurința de utilizare a IRA. Dar s-au mișcat repede și au făcut ceva. Dacă nu echilibrează condițiile de joc, atunci începe să echivaleze condițiile de concurență”, a spus un director senior european al bateriei, care a descris, de asemenea, măsurile ca fiind un „răspuns tipic, birocratic” din partea UE.

Un test al puterii răspunsului european este probabil să vină luna viitoare când Northvolt, compania suedeză care a fost prima de pe continent care a deschis o gigafabrică în 2021, va decide dacă își va construi următoarea fabrică în Germania sau în SUA. Executivii au amânat decizia de a acorda timp UE să răspundă la IRA.

UE nu propune o schemă la fel de simplă precum IRA, care oferă subvenții în valoare între o treime și jumătate din cheltuielile de funcționare ale unei fabrici de baterii. În schimb, Jensen se așteaptă să ofere un amestec de măsuri, cum ar fi granturi directe, garanții pentru prețul energiei și sprijin pentru datorii.

„Există multe modalități de a realiza același lucru. . . Dacă nu doriți ca (producători din afara UE) CATL, Samsung și LG să facă totul, trebuie să facem mai mult în Europa”, a adăugat el.

Dufour a spus că amestecul de măsuri ar face dificilă compararea directă a proiectelor europene cu cele americane în care subvenția este ușor de calculat. „Nu ai o figură simplă și pragmatică pe care să o pui în modelul tău de afaceri. Adaugă o oarecare complexitate”, a spus el.

Toate companiile de baterii au îndemnat UE să acționeze rapid asupra propunerilor sale, deoarece atât de multe decizii de investiții sunt în așteptare. „Nu putem distinge”, a spus un alt director senior al bateriei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online