Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani, punând capăt unei epoci pentru Marea Britanie

79

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii și figura de protecție a națiunii timp de șapte decenii, a murit joi în casa ei din Scoția, la vârsta de 96 de ani.

„Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază”, a spus Palatul Buckingham într-un comunicat. „Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”.

Fiul cel mare al Elisabetei, Charles, în vârstă de 73 de ani, devine automat rege al Regatului Unit și șeful statului a altor 14 tărâmuri, inclusiv Australia, Canada și Noua Zeelandă. Soția sa, Camilla, devine Regina Consort.
Vestea că starea de sănătate a reginei se deteriora joi a apărut la scurt timp după prânz, când medicii ei au spus că este sub supraveghere medicală, ceea ce a determinat familia ei să se grăbească să fie alături de ea la casa ei din Scoția, Balmoral.

Regina suferea de ceea ce Palatul Buckingham a numit „probleme episodice de mobilitate” de la sfârșitul anului trecut, forțând-o să se retragă din aproape toate angajamentele ei publice.
Ultimul ei angajament public a avut loc marți, când a numit-o pe Liz Truss prim-ministru – al 15-lea premier al ei.

La palatele ei și la clădirile guvernamentale din Londra, steaguri au fost coborâte.

Regina Elisabeta a II-a, care a fost și cel mai în vârstă și cel mai longeviv șef de stat din lume, a urcat pe tron ​​după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când ea avea doar 25 de ani.
A fost încoronată în iunie anul următor. Prima încoronare televizată a fost o pregustare a unei lumi noi în care viețile familiei regale urmau să fie din ce în ce mai analizate de mass-media.
„M-am angajat cu sinceritate în slujba voastră, așa cum mulți dintre voi sunt angajamentul meu. De-a lungul vieții mele și din toată inima mă voi strădui să fiu demnă de încrederea voastră”, a spus ea într-un discurs adresat supușilor săi în ziua încoronării ei.

Elisabeta a devenit monarh într-un moment în care Marea Britanie încă mai păstra o mare parte din vechiul său imperiu. A ieșit din ravagiile celui de-al Doilea Război Mondial, raționalizarea alimentelor încă era în vigoare și clasa și privilegiul încă dominant în societate.

Winston Churchill era prim-ministrul Marii Britanii la acea vreme, Josef Stalin a condus Uniunea Sovietică și războiul din Coreea era în desfășurare.

În deceniile care au urmat, Regina Elisabeta a fost martora multor schimbări politice masive și revolte sociale în țară și în străinătate. Necazurile propriei ei familii, în special divorțul lui Charles și a regretatei sale soții Diana, s-au desfășurat în plină privire publică.

Deși a rămas un simbol durabil al stabilității și continuității pentru britanici într-un moment de relativ declin economic național, Elisabeta a încercat, de asemenea, să adapteze vechea instituție a monarhiei la cerințele epocii moderne.

„Ea a reușit să modernizeze și să evolueze monarhia ca nimeni altcineva”, a spus nepotul ei, Prințul William, care este acum moștenitorul tronului, într-un documentar din 2012.
Elisabeta a fost al 40-lea monarh dintr-o linie regală care își are originea în regele normand William Cuceritorul, care a pretins tronul englez în 1066, după ce l-a învins pe conducătorul anglo-saxon Harold al II-lea în bătălia de la Hastings.

Domnia ei lungă a însemnat că a doborât în ​​mod repetat recorduri pentru conducătorii britanici. Când a depășit cei 63 de ani pe care stră-străbunica ei, Regina Victoria i-a petrecut pe tron, ea a spus că nu este un reper la care a aspirat vreodată.

„În mod inevitabil, o viață lungă poate trece de multe repere – a mea nu face excepție”, a spus ea.

Căsătoria ei cu Prințul Philip a durat 73 de ani, până la moartea acestuia, în aprilie 2021, și au avut patru copii, Charles, Anne, Andrew și Edward.

Ea nu a acordat niciodată un interviu pentru mass-media, iar criticii au spus că a părut distantă.

Dar pentru marea majoritate a supușilor ei, pentru care era singurul monarh pe care l-au cunoscut, ea era o figură care impunea respect și admirație. Moartea ei marchează sfârșitul unei ere.

„În îndatoririle ei publice, a fost altruistă și înțeleaptă, cu o generozitate minunată a spiritului. Așa a trăit – și așa a condus”, a spus fostul prim-ministru John Major.

„Pentru milioane de oameni – din Commonwealth și din întreaga lume – ea a întruchipat inima și sufletul națiunii noastre și a fost admirată și respectată pe tot globul.”

Sondajele de opinie au sugerat că Charles nu se bucură deloc de același nivel de sprijin și există speculații că pierderea Elisabetei ar putea vedea o creștere a sentimentului republican, în special în celelalte tărâmuri.

„Cred că va fi un șoc enorm pentru toată lumea, mult mai mult decât își dau seama. Nu știu dacă este o exagerare să cred că va avea loc un fel de criză nervoasă aproape națională”, a spus istoricul regal Hugo Vickers.

El a spus că este puțin probabil ca domnia ei să fie rivalizată.

„Cred să fiu sincer, dacă am trăi 1.000 de ani, nu am mai vedea niciodată ceva asemănător.”

La moartea ei, regina era șef de stat nu numai al Regatului Unit, ci și al Australiei, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Sfânta Lucia, Saint Kitts și Nevis, Tuvalu, Solomon. Insulele, Saint Vincent și Grenadinele și Antigua și Barbuda.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata