Jeremy Hunt oferă noi fonduri pentru ofertele de plată din sectorul public din Regatul Unit

19

Cancelarul Jeremy Hunt a sugerat miercuri că Trezoreria va găsi noi bani pentru a soluționa un val de greve din sectorul public din Regatul Unit, deoarece școlilor li s-a spus că o sumă suplimentară de 680 de milioane de lire sterline va finanța integral o ofertă de salariu îmbunătățită pentru profesori.

Hunt le-a spus parlamentarilor că departamentele Whitehall ar putea cere bani noi de la guvernul central și nu trebuie neapărat să finanțeze toate ofertele de plată din bugetele lor existente.

Comentariile sale abordează una dintre preocupările cheie ale lucrătorilor din sectorul public care cer salarii mai mari pe fondul crizei costului vieții.

Ca răspuns la întrebările deputaților din comitetul de trezorerie al Camerei Comunelor, Hunt a spus clar că este dispus să găsească bani noi pentru acordurile de plată din sectorul public odată ce acestea au fost convenite.

„Când vom soluționa (disputele), va exista o negociere cu departamentele (guvernamentale) cu privire la cât de mult (din costul suplimentar) este suportat de sprijinul suplimentar din partea Trezoreriei și cât de mult este suportat de eficiența și reprioritizările în departamente”, el a spus.

NEU, cel mai mare sindicat al profesorilor din Anglia, a cerut luni membrilor să respingă cea mai recentă ofertă de salariu a guvernului, parțial pe motiv că școlile ar trebui să facă reduceri pentru a o finanța.

Dar persoanele din interiorul Whitehall au insistat miercuri că oferta va fi finanțată integral de guvern.

Ei au spus că școlilor li se va acorda o sumă suplimentară de 150 de milioane de lire sterline pentru a completa bugetele pentru oferta salarială de anul viitor, ceea ce le-ar oferi în medie profesorilor o creștere a salariului cu 4,5%.

Guvernul susține că cea mai mare parte a unei oferte anterioare de creștere de 4% a fost deja acoperită de o injecție de numerar de 2 miliarde de lire sterline anunțată de Hunt în declarația sa de toamnă.

Miniștrii anunțaseră luni o sumă suplimentară de 530 de milioane de lire sterline pentru a finanța un bonus unic de 1.000 de lire sterline pentru profesori în acest an, ceea ce duce la 680 de milioane de lire sterline pentru cea mai recentă ofertă de salariu.

Aliații lui Hunt au spus că banii vor fi găsiți din bugetul non-școlar al departamentului de educație sau din altă parte din „plicul de cheltuieli” general al guvernului. Taxele nu ar crește pentru a plăti pentru asta.

„Școlile sunt finanțate integral pentru acest lucru”, a spus un oficial guvernamental.

Dar Kevin Courtney, secretarul general al NEU, a contestat că suma de 680 de milioane de lire sterline înseamnă că oferta de plată a fost finanțată integral.

„Chiar și cu finanțarea suplimentară, școlile ar fi încă din buzunar pentru a finanța întreaga creștere a salariilor”, a spus el.

Sindicatul a continuat să se opună ofertei pe motiv că majorarea salariului a fost insuficientă, a adăugat Courtney.

Trezoreria a insistat că toți banii pentru acordurile de plată din sectorul public pentru a pune capăt valului de acțiuni industriale trebuie să provină din bugetele existente din Whitehall, dar recent și-a atenuat poziția față de lucrătorii NHS.

Marți, secretarul pentru sănătate, Steve Barclay, a declarat că „colaborează cu Trezoreria pentru a se asigura că departamentul meu are banii necesari pentru a finanța integral” o ofertă de plată mai mare decât cea așteptată pentru asistente medicale, lucrători de la ambulanță și alt personal al NHS.

Specialiștii departamentului de sănătate au susținut că Trezoreria a fost de acord să ofere o sumă suplimentară de 3 miliarde de lire sterline pentru a ajuta la finanțarea acordului de plată a NHS, deși aliații lui Hunt au insistat că negocierile cu Barclay nu s-au încheiat.

Oficialii Trezoreriei recunosc că alte departamente din Whitehall ar putea avea nevoie de o injecție generoasă de numerar pentru a rezolva disputele salariale, deoarece bugetele lor erau deja mai întinse decât cele din NHS.

Hunt le-a spus parlamentarilor că guvernul va oferi întotdeauna fonduri suplimentare în „circumstanțe excepționale”.

„Aceasta este o situație diferită (de cea normală), deoarece inflația a fost mult mai mare decât se aștepta și, prin urmare, plățile salariale au ajuns să fie mai mari decât se aștepta”, a spus el.

„Există o discuție cu departamentele despre cât de mult ajutor vine din partea centrului (guvernului) și nu am avut încă această discuție.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online