Șeful poliției din Scoția recunoaște că forța este „instituțional rasistă și discriminatorie”

14

Cel mai înalt ofițer de poliție din Scoția a recunoscut că forța este „instituțional rasistă și discriminatorie” și că recunoașterea acesteia a fost un pas crucial în câștigarea încrederii publicului și în construirea unui serviciu incluziv.

Comentariile lui Sir Iain Livingstone la o reuniune a consiliului Autorității de Poliție din Scoția, care supraveghează activitatea de poliție în țară, au determinat apeluri din partea partidelor de opoziție pentru acțiuni mai rapide pentru combaterea discriminării și pentru a facilita raportarea comportamentului rasist și sexist.

Comportamentul și cultura în domeniul poliției din Marea Britanie au fost supuse unei examinări intense de la violul și uciderea lui Sarah Everard în 2021 de către Wayne Couzens, care era ofițer în serviciu în Poliția Metropolitană din Londra, cea mai mare forță din Marea Britanie.

O analiză făcută de baronesa Louise Casey în martie a constatat că forțele de poliție sunt rasiste, sexiste și homofobe, o caracterizare pe care Sir Mark Rowley, șeful forței, a respins-o.

Recenzia lui Casey a fost publicată la aproape un sfert de secol după ce ancheta Macpherson declanșată de uciderea motivată rasial a lui Stephen Lawrence a constatat că Met este rasist instituțional.

„Poliția din Scoția este rasistă și discriminatorie din punct de vedere instituțional”, a declarat Livingstone, șeful polițist, joi.

„Recunoașterea publică a existenței acestor probleme instituționale este esențială pentru angajamentul nostru absolut de a promova egalitatea și de a deveni un serviciu anti-rasist.”

Recunoașterea lui Livingstone că forța a avut probleme cu „rasismul, sexismul, misoginia și discriminarea” a fost lăudată de militanți, partidele de opoziție și Humza Yousaf, primul ministru al Scoției.

În mai anul trecut, Livingstone a declarat într-o anchetă publică cu privire la moartea lui Sheku Bayoh, un bărbat de culoare care a murit după ce a fost reținut de poliție în Fife în 2015, că s-a angajat să facă forța „antirasistă”.

„Ascultăm în mod activ, cu adevărat, comunitățile subreprezentate, din interiorul poliției și din țara noastră și dincolo, pentru a înțelege cum le putem servi mai bine”, a adăugat Livingstone joi.

„Ne angajăm să provocăm și să ne schimbăm în mod regulat și activ propriile politici și proceduri pentru a eradica părtinirile nedorite.”

Declarația lui Livingstone a fost o „intervenție importantă și fără precedent”, a spus Maggie Chapman, purtătorul de cuvânt al Justiției Verzilor Scoțieni, care guvernează la Holyrood cu Partidul Național Scoțian.

Purtătorul de cuvânt al justiției Labour din Scoția, Pauline McNeill, a declarat că recunoașterea lui Livingstone, care a fost responsabil de Poliția Scoției pentru cea mai mare parte a existenței sale, a relevat ritmul lent al transformării.

Livingstone a fost numit șef al Poliției din Scoția în august 2018, după ce a fost șef interimar din septembrie precedent. El urmează să se pensioneze în această vară. Forța a fost formată în 2013 după fuziunea celor opt forțe regionale ale Scoției și a unei agenții specializate în criminalitate și droguri.

Aamer Anwar, un avocat și activist proeminent care reprezintă familia Bayoh, a declarat pe Twitter că declarația lui Livingstone a fost o justificare pentru victimele violenței rasiale și ale nedreptății. Yousaf a spus că declarația a fost „monumentală, istorică”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online