Depresia si stresul pot duce la pierderi de memorie

18

Oamenii care sufera de depresie pot avea dificultati in a distinge amintiri similare, potrivit unui studiu recent. Cercetatorii atrag atentia ca stresul si lipsa somnului pot duce la probleme de memorie.

Depresia poate duce la o serie de probleme, inclusiv lipsa unui somn odihnitor si cresterea nivelului de stres. Plecand de la aceste consecinte, cercetatorii de la Universitatea Brigham Young din Utah, Statele Unite, au decis sa analizeze daca exista o corelatie intre depresie si problemele de memorie, relateaza The Independent.

Profesorii Donald Shelton si Brock Kirwan de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Brigham Young au efectuat o cercetare pe 98 adulti. Participantii au fost rugati sa completeze diferite chestionare, prin intermediul carora specialistii au evaluat nivelurile lor de depresie si anxietate si diferite aspecte ale vietii lor, cum ar fi calitatea somnului sau cat de des fac miscare.

Interferentele de memorie apar atunci cand un individ se afla in imposibilitatea de a memora pe deplin informatii noi din cauza amintirilor sau gandurilor din trecut. Cercetatorii au remarcat faptul ca persoanele care aveau o depresie mai accentuata erau mai predispusi la probleme de memorie. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca acest lucru nu inseamna ca sufera de amnezie.

„Sunt doua zone in creier unde se produc noi celule, una dintre acestea fiind hipocampul, care are un rol important in procesul de memorare. Se pare ca activitatea acestuia este scazuta in cazul persoanelor care sufera de depresie“, a explicat Kirwan.

Cercetatorii spera ca rezultatele lor ar putea duce la tratamente imbunatatite pentru tratarea depresiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata