Repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate

În contextul numărului de români tot mai mare plecați în străinătate, cererile de repatriere au crescut mult în ultimii ani.

În cele mai multe cazuri, rudele decedatului doresc să-i repatrieze trupul pentru a-l înmormânta în România. Însă, dacă se solicită repatrierea în altă țară a unei persoane decedate sunt necesare câteva proceduri care trebuie respectate.

Obținerea documentelor de repatriere în caz de deces

Pentru îndeplinirea procedurii de repatriere, nu este obligatoriu să ceri ajutorul unei firme de pompe funebre, însă, în cazul în care alegi să faci asta ai avantajul că personalul se va ocupa de tot pentru ca transportul decedatului să se realizeze. Ca documente, ai nevoie de un certificat de îmbălsămare, pașaportul sau poza persoanei decedate și un certificat care să ateste că acel corp nu prezintă risc de infectare pentru cei din jur. În situația în care cineva apropiat decedează în străinătate, cea mai utilă variantă este de a apela personalul consular de la ambasada statului lor în țara în care s-a întâmplat decesul. Firmele de servicii funerare au disponibilă câte o procedură de repatriere. Rudele sunt persoanele care trebuie să declare decesul, dar agențiile funerare se vor ocupa de tot necesarul pentru efectuarea repatrierii și a ritualurilor funerare.

Reprezentanții serviciilor funerare se ocupă ca sicriul să fie inspectat și sigilat.

În situația persoanelor care au fost incinerate, urna cu cenușă va fi închisă ermetic, fără a fi căptușită cu zinc precum e cazul sicrielor. Pentru formalitățile de repatriere trebuie să apelezi la o firmă de servicii funerare din România care se va ocupa și de transportul și manipularea sicriului de la aeroport, de traducerea în țara a actelor obligatorii repatrierii, plus de multe altele.

Poți cere firmei de pompe funebre din România să îți recomande o agenție specializată în repatrieri în țara sau orașul de unde se va face repatrierea.

Prețul serviciilor de repatriere

Costurile de repatriere sunt adesea plătite de polița de asigurare, dar acest lucru depinde de legea fiecărei țări în parte. Există de exemplu state, în care anumite carduri de credit acoperă astfel de costuri, în funcție de anumite condiții specifice.

Din punct de vedere al mijlocului de transport pentru repatriere, familiile îndoliate optează pentru avion în detrimentul trenurilor sau vaselor marine, în ciuda costurilor mai mici ale acestor mijloace. Doar astfel, corpul va ajunge mai repede la destinație, lucru de luat în considerare mai ales dacă vorbim despre țări între care distanțele sunt semnificative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata