Particule de microplastic au fost descoperite pentru prima oară în sângele uman

29

În cadrul unui studiu desfăşurat în Olanda și publicat în jurnalul științific Environment International, oamenii de știință au descoperit pentru prima oară mictoparticule de plastic în sângele uman.în urma acestei descoperiri se demonstrează că aceste particule por călătorii în corpul uman şi se pot depozita în organe. Iar impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut.

În acest sens, cercetătorii sunt îngrijoraţi deoarece microparticulele de plastic provoacă daune celulelor umane în laborator şi se ştie deja că, în cazul poluării atmosferice, particulele din aer pătrund în organism şi provoacă anual milioane de decese premature.

În prezent, cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează în prezent întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Se cunoştea deja că oamenii ingerează particulele minuscule prin hrană şi apă, şi le inspiră din aer şi au fost găsite dovezi ale prezenţei acestora în probe de fecale prelevate de la bebeluşi şi adulţi.

În contextul dat, oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, toţi adulţi sănătoşi şi au identificat particule de plastic la 17 dintre aceştia. Jumătate dintre probe conţineau tereftalat de polietilenă (PET), utilizat în mod obişnuit pentru sticlele de băuturi, în timp ce o treime conţinea polistiren, folosit pentru ambalarea alimentelor şi a altor produse. Un sfert din probele de sânge conţineau polietilenă, din care sunt fabricate pungile de plastic, se arată în cercetare, citată de The Guardian și Agerpres.

Astfel, „Studiul nostru reprezintă primul indiciu că avem particule de polimer în sânge – este un rezultat major”, a declarat profesorul Dick Vethaak, ecotoxicolog la Vrije Universiteit din Amsterdam, Ţările de Jos. „Însă, trebuie să extindem cercetarea şi să creştem dimensiunile eşantioanelor, numărul de polimeri evaluaţi etc.”, a precizat el, adăugând că sunt deja în curs studii suplimentare efectuate pe mai multe grupuri.

„Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi. Particulele sunt acolo şi sunt transportate în tot corpul”, a mai precizat el.

În plus, cercetătorul a spus că studii anterioare au constatat că microplasticele sunt de zece ori mai prezente în fecalele bebeluşilor comparativ cu persoanele adulte şi că sugarii hrăniţi cu biberoane de plastic înghit milioane de microparticule de plastic pe zi.

„Mai ştim, în general, că bebeluşii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerea la substanţe chimice şi la particule”, a spus el.

În contextul dimensiunilor, noul studiu, publicat în jurnalul Environment International, a adaptat tehnicile existente pentru a se putea detecta şi analiza particule mici, de până la 0,0007 mm. Unele dintre probele de sânge au prezentat două sau trei tipuri de plastic. Echipa a utilizat ace de seringă din oţel şi tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea şi a testat nivelurile de microparticule de plastic folosind probe martor.

În opinia sa, Vethaak a precizat că tipul şi cantitatea de particule de plastic au variat considerabil între probele de sânge. „Acesta este, însă, un studiu de pionierat”, a spus el, adăugând că este nevoie acum de cercetări suplimentare. El a spus că diferenţele ar putea reflecta expunerea pe termen scurt înainte de recoltarea probelor de sânge, cum ar fi consumul unei băuturi dintr-un pahar de cafea căptuşit cu plastic sau purtarea unei măşti faciale din plastic.

Aşadar, „Marea întrebare este ce se întâmplă în corpul nostru”, a spus Vethaak. „Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate către anumite organe, trec de bariera hematoencefalică? Şi sunt aceste niveluri suficient de ridicate pentru a declanşa o afecţiune? Trebuie urgent să finanţăm cercetări suplimentare pentru a putea afla”, a precizat el.

Noul studiu a fost finanţat de Organizaţia Naţională Olandeză pentru Cercetare şi Dezvoltare în Sănătate, alături de Common Seas, care activează în domeniul reducerii poluării cu plastic.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata