Asociaţia SOS Satele Copiilor România lansează programul de donaţie lunară „Dăruiesc Copilărie” pentru susţinerea a 700 de copii vulnerabili

De Ziua Internaţională a Copilului, asociaţia SOS Satele Copiilor România lansează un nou apel pentru susţinerea copiilor vulnerabili, care nu mai au familia alături sau care se află la risc de separare.

În acest sens, asociaţia invită oamenii de bine să se alăture programului de donaţie lunară DĂRUIESC COPILĂRIE, pentru ca un număr de 700 de copii şi tineri din programele SOS să aibă o familie iubitoare, o educaţie potrivită şi siguranţa zilei de mâine.

În acest context social, oricine poate deveni membru al programului, în câţiva paşi simpli şi se poate alătura misiunii SOS pentru ca, în ţara noastră, niciun copil să nu crească singur.

Astfel, situaţia copiilor şi familiilor vulnerabile, care se află la risc de excluziune socială sau deprivare materială severă, s-a agravat în ultimul an, în România. Înainte de pandemie, 1,38 milioane de copii se aflau oficial la risc de sărăcie şi, din păcate, un procent mare dintre ei, la risc de separare de familie, din cauza condiţiilor grele de trai. Anual, în jur de 10.000 de copii ajung în sistemul de protecţie. Pentru ei, Ziua Copilului nu înseamnă nimic, printre greutăţile de zi cu zi cu care se confruntă. Dar, pentru oamenii de bine, această zi poate fi începutul unui sprijin lună de lună, pentru ca fiecare copil să se poată bucura de copilărie.

„Pentru fiecare copil care se află în îngrijirea SOS Satele Copiilor sau care este sprijinit prin programele asociaţiei, ne asumăm o responsabilitate pe termen lung. Promisiunea noastră este că le vom fi alături zi de zi, cât este nevoie. Ca asociaţie neguvernamentală, ne bazăm, în cea mai mare parte, pe donaţiile individuale şi fondurile din sponsorizări private. Sustenabilitatea finanţării este extrem de importantă pentru noi, pentru a ne respecta promisiunea faţă de copii, iar donaţiile lunare sunt soluţia pentru planificare riguroasă a resurselor şi pentru a le oferi copiilor stabilitate. Programul pe care îl lansăm este o invitaţie către oamenii de bine de a-şi deschide inima şi de a dărui copilăria înapoi celor mai greu încercaţi dintre copii.” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

În prezent, graţie donaţiilor lunare, se oferă stabilitate şi o planificare mult mai precisă a îndeplinirii nevoilor tuturor celor 700 de copii, indiferent de suma aleasă de susţinători. De exemplu, o donaţie lunară de 50 de lei asigură 30 de minute de terapie din cele 4 ore necesare unui copil lunar. O donaţie lunară de 75 de lei asigură hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă unui copil din programul de prevenire a separării. Donaţiile lunare se opresc oricând, la cerere, printr-un mesaj către organizaţie, pe oricare dintre canalele publice.

Din punct de vedere social, toate poveştile copiilor, din acest program, din comunităţile vulnerabile au în comun greutăţile de zi cu zi prin care trec, condiţii de locuit nepotrivite, lipsa unui venit sigur, marginalizarea socială în comunitate, acces limitat la servicii educaţionale, medicale şi de petrecere a timpului liber. Prin programul de prevenire a separării copilului de familie, SOS Satele Copiilor România oferă sprijin adaptat fiecărei familii în parte pentru a depăşi situaţia de vulnerabilitate. Programul urmăreşte acoperirea nevoilor de bază ale copilului în familie (alimentaţie echilibrată, îmbrăcăminte, îngrijire medicală, condiţii adecvate de trai, educaţie de calitate), creşterea gradului de implicare a familiilor vulnerabile în depăşirea problemelor sociale cu care se confruntă şi dezvoltarea abilităţilor parentale ale adulţilor, pentru a nu fi dependenţi de ajutor extern.

În plus, prin programul de îngrijire alternativă, copiii primesc, în Satele SOS din Bucureşti, Bacău şi Cisnădie o familie în care se pot dezvolta echilibrat, viitori adulţi integraţi.

Programul DĂRUIESC COPILĂRIE îşi propune susţinerea pe termen mediu şi lung, printr-o donaţie lunară de orice valoare, a copiilor care sunt la risc de separare sau a celor care trăiesc separaţi de părinţii lor. Indiferent de valoare, donaţia înseamnă pentru copii:
un cămin cald şi sigur, educaţie, mâncare, haine, hobby-uri, servicii medicale, ore de terapie şi totodată şansa unui viitor mai bun.

Prin intermediul acestui program, fiecare susţinător este important şi primeşte, lunar, poveşti din programele SOS, despre copiii susţinuţi şi despre noile proiecte ale acestora. Donaţia online se realizează în deplină siguranţă, prin sistemele de plată EuPlătesc.ro şi PayPal şi poate fi oprită oricând cu un mesaj către organizaţie.

În prezent, SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 137 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor România are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească şi susţinerea şi protejarea celor care riscă să o piardă.

În cei aproape 28 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunităţile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere şi sprijin pentru copii şi părinţi, Centrul de zi), educaţionale, precum şi o serie de proiecte pentru tinerii aflaţi în situaţii de risc atât din sistemul de protecţie, cât şi din mediul rural sau familii vulnerabile.

Anual, peste 700 de copii şi tineri sunt sprijiniţi în mod direct de SOS Satele Copiilor România, dintre care peste 150 cresc în Satele SOS, alături de Mame SOS şi de fraţii biologici sau sociali, iar 550 de copii sunt sprijiniţi să rămână în familia lor şi să nu trăiască trauma separării.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata