Banca Mondială respinge cererea de asistenţă a autorităţilor din El Salvador cu privire la adoptarea Bitcoinului ca mijloc oficial de plată. FMI subliniază „riscurile semnificative” ale criptomonedei

Adoptarea celei mai valoroase criptomonede din lume ca mijloc oficial de plată, în statul El Salvator, Banca Mondială a refuzat această cerere, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei cu sediul în Washington, conform RTL.

În prezent, statul El Salvador foloseşte dolarul american ca mijloc de plată, însă autorităţile au aprobat pe 9 martie o lege care va permite Bitcoinului să fie folosit pentru toate tranzacţiile odată cu luna septembrie a acestui an, devenind prima naţiune care a adoptat o astfel de măsură.

Însă, „Deşi guvernul ne-a abordat cu intenţia de a primi ajutor privind adoptarea monedei, nu este ceva ce poate fi susţinut de Banca Mondială, având în vedere deficienţele de mediu şi de transparenţă ale Bitcoinului”, a declarat un oficial al Băncii Mondiale.

În contextul economico- financiar, ministrul de finanţe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a spus că preşedintele Nayib Bukele a cerut „ajutor tehnic” din partea Băncii Mondiale cu privire la implementarea şi reglementarea criptomonedei, însă a menţionat că guvernul nu intenţionează să „înlocuiască dolarul american” cu Bitcoin.

În opinia Fondului Monetar Internaţional, acesta a detaliat temerile provocate de moneda digitală.

Aşadar, „Adoptarea Bitcoinului ca mijloc de plată ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare şi legale care necesită o analiză minuţioasă”, spune purtătorul de cuvânt al FMI, Garry Rice, notând „riscurile semnificative” ale cripto-activelor.

Din punct de vedere politico- monetar, naţiunea din America de Sud se află în discuţii cu FMI pentru o rundă suplimentară de ajutor financiar, iar ministrul Zelaya a descris conversaţiile ca fiind „reuşite”, menţionând că oficialii fondului nu se opun utilizării criptomonedei, însă doresc să evalueze impactul pe care îl poate crea Bitcoinul.

În contextul financiar, preşedintele Nayib Bukele a promovat mişcarea ca pe o modalitate de a revitaliza economia ţării şi de a extinde accesul la sectorul bancar în rândul populaţiei.

Sursa: Businessmagazin.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata