Ce lipsuri ale organismului trădează poftele

Pofta de dulce, de sărat, de carne sau de fructe arată carenţe de vitamine, proteine şi antioxidanţi, dar poate indica şi prezenţa unor boli grave.

Pofta exagerată de mâncare este cauzată, de regulă, de o gestionare greşită a consumului de alimente, scrie Evenimentul zilei.

„Supraconsumul de produse industriale, bogate în zaharuri şi grăsimi, face ca hormonul care dă senzaţia de saţietate să rămână permanent activ, inducând foamea continuă. Acest lucru este determinat de fluctuaţiile greutăţii, adoptarea unui program de masă haotic, dar şi de stresul psihic”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa apărută recent „Şi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”.

Selecţia alimentară se face şi după cum sunt ambalate alimentele, gust, culoare etc. Pentru a evita un supraconsum, apelaţi la o dietă diversificată şi respectaţi un program regulat al meselor.

1. Pofta de dulce

Pofta de dulce e normală, însă problemele încep când senzaţia e din ce în ce mai frecventă şi greu de stăpânit. E posibil ca această poftă să fie un semn că organismul nu are suficient crom sau magneziu, care afectează insulina.

2. Pofta de sărat

Cei care poftesc des la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială sau de deshidratare cronică. Pofta de sărat poate indica şi o lipsă de calciu şi potasiu. „Organismul pierde săruri atunci când transpirăm excesiv”, explică nutriţionistul Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţie.

3. Pofta de carne

Scăderea rezervelor de proteine determină pofta de mâncare. Consumul de mezeluri, cârnaţi şi pateuri nu scade această poftă, deoarece organismul nu primeşte proteine de calitate.

„Tinerii sau cei care suferă de anemie feriprivă au poftă de carne pentru că au lipsă de fier şi au nevoie de proteine de calitate superioară. Vă recomand să aveţi o dietă diversificată din care să facă parte în special carnea de peşte, de pui, ouă”, recomandă Corina Zugravu.

4. Pofta de fructe

Pofta de fructe poate fi expresia carenţelor de enzime, vitamine şi minerale. „Fructele de pădure, coapte şi proaspete, aprovizionează organismul cu enzime alimentare active, vitamine naturale, antioxidanţi”, explică Mencinicopschi.


5. Pofta de cafea, învinsă cu alimente

Dorinţa nestăpânită de a consuma cafea poate indica o carenţă de sulf şi fier. Lipsa fierului trădează consumul mic de proteine şi vitamine din grupul B.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata