Chiliman: Cerem Guvernului anularea deciziei de fiscalizare a activităţii micilor producători

11

Primăria Sectorului 1 cere Guvernului abrogarea Ordonanţei 44/2008 care obligă micii producători să-şi fiscalizeze activitatea şi face un apel către organele statului să nu dea dovadă „de exces de zel” în următoarele zile şi să sancţioneze micii producători care nu s-ar conforma acestui act normativ.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, prevederile ordonanţei sunt ambigue, birocratice şi generatoare de creştere nejustificată a preţurilor. Între-un comunicat transmis vineri (23 aprilie 2010) administraţia susţine că preţurile la legumele şi fructele aflate la vânzare în pieţe s-ar dubla dacă Guvernul menţine în vigoare acest act normativ, iar micii producători ar fi condamnaţi la faliment.

”Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, deşi obligă ţăranii să se transforme în mini-societăţi comerciale, nu abrogă vechea legislaţie: HG nr. 661/2001 privind eliberarea certificatului de producător şi HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice.
Aceste acte normative încă în vigoare oferă micilor producători agricoli facilitatea de a-şi vinde produsele doar în baza certificatului de producător, fără alte obligaţii fiscale. Această măsură a permis ca preţul legumelor şi fructelor să rămână în zona suportabilităţii şi în an de criză”, susţine sursa citată.

Conform Primăriei Sectorului 1, obligarea de către stat a micilor comercianţi de a-şi fiscaliza activitatea are ca efect majorarea preţurilor la produsele de bază, cu repercusiuni atât asupra veniturilor micilor producători, cât mai ales asupra populaţiei, obligând-o să achiziţioneze produse scumpe în plină criză.
”Nu poţi obliga micii producători să dea bon fiscal pentru marfa pe care o comercializează în condiţiile în care legea este ambiguă şi există legislaţie în baza căreia ei îşi pot desfăşura activitatea fără a fi fiscalizaţi.

Legislaţia care nu a fost abrogată este o măsură de protejare a acestei categorii de producători. În forma actuală, legea condamnă la sărăcie micii producători din România obligaţi să-şi vândă produsele la preţuri duble unei populaţii aflată în plină criză financiară, incapabilă să suporte o nouă creştere de preţuri”, susţine şi edilul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a criticat la rândul său această ordonanţă, susţinând că ea nu va funcţiona. „Este lupta dintre producătorii direcţi şi intermediari. Se practică la intrarea în Bucureşti, unde se cumpără la un preţ şi se vinde la unul mai mare”, a spus Oprescu. El a menţionat că intenţionează în continuare să organizeze pieţe volante, astfel încât populaţia să cumpere marfă de la producători la un preţ mai mic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata