Cum scăpăm de un nou credit FMI

– Guvernul are probleme pe ultima sută de metri în tentativa de-a strânge o majoritate care să susţină în Parlament planul de restructurare bugetară. Din cauză că negocierile tărăgănează, asumarea răspunderii a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

.
Dacă Guvernul nu face acum un efort masiv pentru a satisface criteriile impuse de Fondul Monetar Internaţional, anul viitor va ajunge în situaţia să ia un împrumut şi mai împovărător: alte 30 miliarde euro, pe lângă cele 20 pe care le-a luat deja.

Varianta 1: Pachetul de legi este respins de Parlament. Guvernul cade, iar viitorul cabinet fie găseşte soluţii alternative de tăiere rapidă a cheltuielilor, fie rupe acordul cu FMI, cu consecinţe catastrofale asupra cursului valutar şi a dobânzilor de finanţare.

Varianta 2: Parlamentul aprobă pachetul de legi, iar Guvernul trebuie să le pună în aplicare începând din data de 1 iunie. Procedura trebuie finalizată până pe 20 iunie şi trebuie să aibă inclusiv garanţia constituţionalităţii pentru a fi admisă de FMI.

Continuarea în România Liberă

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata