Cum se va calcula noua indemnizaţie pentru mame?

Indemnizatia se calculeaza la fel ca pana acum, si anume 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Daca suma este mai mare de 4.000 lei se plafoneaza la aceasta suma. Daca suma este mai mica de 600 lei, indemnizatia este de 600 lei. La sumele astfel rezultate se aplica reducerea cu 15%, conform proiectului cu masuri de austeritate adoptat astazi in sedinta de guvern. Perioada pentru care se acorda indemnizatia de crestere a copilului a ramas nemodificata la doi ani, scrie pe blogul său Andreea Paul Vass, consilierul personal al prim-ministrului.

Asadar, se reduc inclusiv indemnizatiile plafonate la 4.000 lei. Indemnizatia maximala pentru mame devine astfel 3.400 lei. In cazul in care dupa aplicarea reducerii cu 15% suma rezultata este sub 600 lei, se acorda indemnizatia de 600 lei.

La aceasta se adauga alocatia copilului de 200 lei, care ramane nemodificata, pentru primii doi ani ai bebelusului si de 42 de lei ulterior. Asadar, in primii doi ani de viata a noului nascut, o mama cu carte de munca are asigurat un nivel al veniturilor minimale pentru cresterea copilului si pentru copil de 800 lei.

Citește și
2 Comentarii
  1. DD spune

    Transformati famiile tinere intelectuale care prin calcule a bugetul familiei au hotarit sa aiba copii.Acestea au rate la banca,de plata facturile lunare,si traiul lunar.In prezent o familie cu 2 copii cu tatal somer 500 ron pe luna si cu mama cu venituri diminuate cum vor mai trai?, ca nemai platind ratele la casa respectiv la banca, vor fi scosi din casa in strada,locuri de munca nu sunt, care ar fi rezolvarea?In rest guvernul incapabil a dat dovada de lipsa totala de profesionalism.Personal vad totul rezolvat introducind legea 18 care nu intimplator a fost abrogata.Toate tarile lumii au lege impotriva veniturilor ilicite.In tara noastra traiesc f.f.bine numai politicienii si acolitii lor.Daca sunt politicieni asta nu inseamna ca sunt si buni conducatori sau guvernanti.

  2. ioana spune

    Si eu am o fetita de 5 luni si chiar voi fi afectata de reducerea indemnizatiei de la 1050 la 840 ron + 200 ron.Am o rata la banca de 250 euro/luna.O sa traim din venitul sotului de 1500 ron/luna.Va fi greu dar ne vom descurca.Solutia corecta era impozitarea progresiva a veniturilor obtinute din salarii.Nu este corect ca o indemnizatie de crestere copil sau o pensie sa depaseasca 1500 RON pentru unii, iar altii (chiar angajati) sa aiba venituri minime de 350 sau 600 roni.La fel nu este corect ca un salariu la stat (bugetari, regii etc) sa fie mai mare de 2000 ron.Tot ce este castig mai mare decat aceste sume este FURT CU ACTE IN REGULA.Cine ar dori venituri mai mari ar trebui sa mearga in CAPITALISM ( adica in mediul privat )si acolo sa castige cat pofteste.Tot ce se fura in tara asta de catre politicieni si acolitii lor este o poveste total diferita fata de inechitatea sociala din tara dar, trebuie rezolvata si aceasta grava problema.PDL-ul este vinovat de cheltuierea banilor prfin clientela politica,PNL-ul este vinovat pentru cresterile salariale in sectorul bugetar fara sustinere in productivitate si am asa am ajuns la RAUL CEL MAI MIC in care s-a transformat PSD-ul din cauza incompetentei si hotiei celorlalti.Si mai mult PSD-ul vine si cu solutia cea mai corecta si anume DESFIINTAREA COTEI UNICE (impozit mai mare la salarii si impozit mai mic la profit).Nu prea am incredere in PSD-isti dar ASTA ESTE SOLUTIA CORECTA!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata