Din ce domeniu sunt căutaţi milioane de profesionişti?

O serie de încălcări majore ale securităţii digitale din ultimul an au fost un duş rece pentru companii, care au realizat nevoia de a investi în securitatea cibernetică, scrie CNN.

În acest sens, Microsoft a anunţat că hackerii din spatele acţiunii Solar Winds din 2020 au lansat un nou atac asupra a peste 150 de agenţii guvernamentale, think tank-uri şi altor organizaţii la nivel global.

În plus, poate cel mai grăitor exemplu recent este atacul ransomware asupra Colonial Pipeline, care a forţat compania să închidă temporar o conductă importantă de petrol – ducând la penurie de carburanţi şi creşteri ale preţurilor în mai multe state, mai multe zile. Atacul a costat Colonial cel puţin 4,4 milioane de dolari, suma pe care CEO-ul său a recunoscut-o că a plătit-o hackerilor.

În acest context, experţii spun că este timpul, ca firmele să înceapă să investească în controale şi să aducă profesionişti în securitate cibernetică în echipelor lor.

Problema este că există o lipsă masivă de forţă de muncă în industria securităţii cibernetice.

În Statele Unite, există aproximativ 879.000 de profesionişti în domeniul securităţii cibernetice şi un necesar de alţi 359.000 de lucrători, conform unui sondaj din 2020 realizat de (ISC) 2, un organism nonprofit internaţional care oferă programe de formare şi certificare în domeniul securităţii cibernetice.

Iar la nivel global, decalajul este chiar mai mare, de aproape 3,12 milioane de poziţii neocupate, spune grupul. CEO-ul său, Clar Rosso, a declarat că crede că este posibil ca nevoia să fie mai mare, având în vedere că unele companii au amânat angajările în timpul pandemiei.

Posturile oferite variază de la analişti de securitate începători, care monitorizează traficul de reţea, până la lideri la nivel executiv, care pot prezenta directorilor executivi şi consililor de administraţie potenţialele riscuri financiare şi reputaţionale din atacurile cibernetice.

Din punct de vedere a cerere-ofertă, biroul SUA de Statistică a Muncii crede că„analist pentru securitatea informaţiilor” va fi a 10-a ocupaţie cu cea mai rapidă creştere în următorul deceniu, cu o majorare a ocupării forţei de muncă de 31% comparativ cu rata medie de creştere de 4% pentru toate ocupaţiile.

În lupta dintre bărbaţi şi femei, experţii spun că există şi o oportunitate de a aduce noi talente în industrie, concentrarea pe diversitate. Doar 25% dintre profesioniştii în securitate cibernetică sunt femei, astfel încât (ISC) 2 a lansat un program de diversitate, echitate şi incluziune în acest an, care vizează recrutarea şi menţinerea mai multor femei în profesie.

Raportual, chiar şi cu programele de formare existente, se preconizează că decalajul la nivel mondial în materie de securitate cibernetică va creşte cu 20% până la 30% anual în următorii câţiva ani.

Sursa: Businessmagazin.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata