Ghidul de selecţie a judecătorilor la ÎCCJ aprobat de CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în şedinţa de joi (13 mai 2010) Ghidul referitor la selecţia candidaţilor pentru funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

CSM a aprobat proiectul ghidului cu mai multe observaţii, după ce au apreciat că acesta va aduce mai multă transparenţă în selecţia judecătorilor la ÎCCJ, dar el nu va rezolva toate problemele, deoarece pentru soluţionarea unora ar fi nevoie de schimbarea cadrul legislativ în vigoare. Membrii CSM au menţionat că prin noul ghid vor fi eliminate diferenţele între candidaţii care vor să promoveze la instanţa supremă.

„Prea multe minuni să nu ne aşteptăm să facă acest ghid pentru că e elaborat pe cadrul legislativ actual”, a subliniat judecătorul Dan Lupaşcu, membru al CSM. De asemenea, CSM a spus că va transmite Ministerului Justiţiei o serie de modificări legislative în acest sens, ministrul Cătălin Predoiu spunându-le că ele vor fi luate în discuţie când se vor dezbate legile justiţiei.

Predoiu a spus că, pe lângă acest ghid, membrii CSM pot da încredere în promovarea la ÎCCJ prin felul în care aplică criteriile. Membrul CSM din partea societăţii civile, Simina Tănăsescu, cea care a cerut amânarea discutării ghidului, a apreciat că acesta este un demers bun, deşi este perfectibil, dar că răspunde aproape tuturor întrebările pe care le avea în legătură cu procedura de numire la ÎCCJ.

Plenul CSM a analizat joi nota privind propunerile instanţelor şi parchetelor cu privire la proiectul ghidului de promovare la Instanţa Supremă. Pe 6 mai, plenul CSM a amânat discutarea propunerilor la cererea unuia dintre membrii CSM, Simina Tănăsescu, din partea societăţii civile, pentru a putea să-şi exprime un punct de vedere asupra materialului.

Pe 8 aprilie, CSM a decis să se transmită instanţelor şi parchetelor din ţară Ghidul de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător la ÎCCJ, în vederea convocării adunărilor generale ale magistraţilor pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra lui.
Adunarea Generală a Procurorilor, întrunită pe 28 aprilie, a votat în unanimitate propunerea procurorului general al României, prezentată şi în cadrul dezbaterilor din CSM, privitoare la oportunitatea introducerii modificărilor legislative care să reglementeze promovarea la ÎCCJ numai pe baza unui concurs organizat în temeiul unor criterii obiective.

De asemenea, au mai fost votate, tot cu unanimitate, şi propunerile procurorilor referitoare la restructurarea modului de promovare a magistraţilor la instanţa supremă şi necesitatea ca aceasta să se bazeze pe evaluarea cunoştinţelor teoretice şi practice, în vederea asigurării unui cadru de evaluare transparent şi bazat pe criterii obiective.
Discuţiile pe această temă au apărut după ce mai mulţi magistraţi s-au declarat nemulţumiţi de modul în care se promovează la ÎCCJ, iar secretarul general al CSM, Corina Corbu, a devenit, în urma unui interviu în faţa membrilor Consiliului, judecător la instanţa supremă.

Totodată, peste 400 de magistraţi au transmis, pe 25 martie, CSM un protest intitulat „Integritate şi demnitate”, împotriva încălcării normelor eticii profesionale de către unii dintre colegii lor, şi în care cereau suspendarea procedurii de numire la ÎCCJ până la clarificarea modalităţii în care judecători ulterior anchetaţi de DNA au avut acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar.

„Demnitatea profesiei nu permite încurajarea unui sistem netransparent şi discreţionar în care criteriile de numire într-o funcţie ce presupune demnitate şi onoare au devenit din ce în ce mai oculte. Solicităm membrilor CSM să se pronunţe asupra vocaţiei de a se înscrie pe lista de candidaţi în vederea promovării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a membrilor Consiliului în funcţie, secretarului general, secretarului adjunct şi a directorilor de direcţii”, se arăta în protest.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata