În mina Orapa din Botswana, cea mai mare mină deschisă ce exploatează diamante, oamenii de știință au descoperit un nou mineral

În mina Orapa din Botswana cercetătorii au descoperit un mineral care nu ar trebui să existe pe suprafața Pământului, într-un diamant. Denumit davemaoit, mineralul a fost găsit într-un diamant din cea mai mare mină de suprafață din lume pentru exploatarea diamantelor, relatează USA Today.

 

În cercetările lor, Oliver Tschauner, un geochimist de la Universitatea din Nevada, Las Vegas, împreună cu colegii săi, a studiat davemaoita și alte minerale prinse în diamante aflate în straturile adânci ale Pământului, potrivit descoperirilor publicat de Science. Tschauner a numit mineralul după Ho-kwang „Dave” Mao, un om de știință care a făcut multe descoperiri inedite în geochimia și geofizica care studiază materialele de sub înaltă presiune.

Astfel, Davemaoita este în mare parte silicat de calciu dar poate avea izotopi radioactivi de uraniu, toriu și potasiu, care generează multă căldură în straturile joase ale mantalei pământene, potrivit jurnalului științific.

În plus, Davemaoita este o parte a grupului de minerale care ajută la controlul mișcării și ciclurilor căldurii prin adâncurile Pământului.

În mod obișnuit, davemaoita poate exista la presiuni mari în mantaua inferioară, însă mineralul a supraviețuit în bucăți mici găsite în diamant.

În explicaţiile sale, „Rezistența diamantului păstrează conținutul la presiuni înalte”, a spus Tschauner pentru Live Science.

De altfel, Asociația Internațională Mineralogică a aprobat numele davemaoitei anul trecut și l-a lăudat ca fiind al doilea mineral la mare presiune numit după Mao.

Aşadar, Davemaoita este unul dintre cele trei principale minerale din mantaua inferioară a Pământului și compune 5 sau 7% din materia mantalei, a mai declarat Tschauner pentru Live Science.

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata