Leul, locul al doilea ca depreciere faţă de dolar, în ECE

Leul a ocupat locul al doilea în Europa Centrală şi de Est ca depreciere faţă de dolarul american, de la începutul anului până în prezent, fiind devansat doar de forint, conform unei analize realizate de X-Trade Brokers.

‘În ceea ce priveşte influenţele devalorizării leului în raport cu moneda americană, abia acum se poate vorbi de un start justificat al scumpirii carburanţilor: în ultimele patru săptămâni, leul a scăzut faţă de dolar cu 7,51 la sută, în timp ce petrolul s-a ieftinit cu doar 5,27 la sută. Evident, dacă trendurile se menţin, vom asista la scumpirea accentuata a carburanţilor.

În acelaşi timp, deşi suntem o ţara membră a UE, este foarte posibil ca investiţiile în instrumente financiare bazate pe dolar să crească, stimulate fiind de încrederea în moneda americană’, a afirmat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est

Potrivit afirmaţiilor lui Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, de la începutul anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, forintul a înregistrat cea mai mare depreciere faţa de dolarul american, respectiv de 23,36 la sută, urmat de Leu, cu o scădere de 18,16 la sută faţa de dolar şi de zlotul polonez, cu 18,02 la sută.

Monedele statelor UE non- membre ale zonei euro sunt cu mult mai labile decât euro în faţa monedei americane, arătând încă o dată că îngrijorarea globală privind aceste state o depăşeşte pe cea privind zona euro’, a precizat Safta.

La începutul anului, cotaţia pentru Forint era de 188,38 forinţi pentru un dolar, iar la sfârşitul săptămânii trecute aceasta ajunsese la 232,40 forinţi pentru un dolar, marcând deprecierea cu peste 23 la sută a monedei maghiare. Leul a scăzut cu peste 18 la sută, respectiv de la 2,9507 lei pentru un dolar la începutul anului la 3,4868 Lei pentru un dolar, după ce a trecut printr-un punct de depreciere istorică faţă de moneda americană, de 3,5501.

Zlotul Polonez a scăzut la rândul său faţă de dolar cu 18 la sută, iar coroana cehă cu 15,52 la sută. În 2010, euro s-a depreciat faţă de dolarul american cu 15,1 la sută, de la 1,4300 dolari pentru un euro la începutul anului, la 1,2140 dolari vinerea trecută.

‘Pieţele financiare ştiu că UE va interveni- mai greu sau mai uşor– pentru a susţine euro în cazul în care dezechilibrele deficitelor bugetare se vor accentua. Stabilitatea monedei europene este în pericol, însă, deşi unii analişti spun că desfiinţarea euro nu trebuie exclusă, cred că, în condiţiile care se întrevăd în prezent, acesta ar fi un proces cu mult mai complicat şi care ar consuma cu mult mai multe resurse decât susţinerea monedei’, a precizat Victor Safta.

Rubla şi lira turceasca rămân mai stabile faţa de dolar, comparativ cu monedele din UE, având acelaşi comportament faţă de moneda americană ca şi faţă de euro: rubla s-a depreciat faţă de dolarul american cu 4,5 la sută de la începutul anului, iar lira turcească a marcat o scădere de 5,47 la sută.

Sunt însă monede care, de la începutul anului şi până în prezent, s-au apreciat faţă de dolar: pe un loc fruntaş se afla una dintre monedele exotice pentru investitori – peso-ul mexican, care a crescut cu trei la sută faţă de dolar. America Latină a depăşit impactul negativ al crizei internaţionale, iar analiştii se aşteaptă la o creştere economică de 4,4 l sută a economiei Mexicului în anul curent.

Şi dolarul canadian s-a întărit faţă de dolarul american, cu 1,72 la sută, creşterea economică a Canadei din primul trimestru din 2010 corespunzând unei rate anualizate de 6,1 la sută.

Yenul japonez a crescut la rândul sau faţa de dolarul american cu 1,39 la sută, în condiţiile în care economia niponă a crescut în primul trimestru cu cinci la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

‘ UE rămâne în urmă atât ca putere economică a statelor dezvoltate din componenţa sa, precum şi ca atractivitate a economiilor emergente. Chiar dacă, din motive diferite, anul curent va fi pentru Uniunea Europeană la fel de problematic ca şi cel precedent’, arată analiştii X-Trade Brokers.

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, cu filiale în multe ţări europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, România, Rusia etc), precum şi în Asia (China şi India), fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevăd atingerea unui volum de tranzacţii de minim 800 milioane euro pe lună până la sfârşitul anului în curs.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata