Mâncare sănătoasă, doar pentru românii cu bani

– Deşi din ce în ce mai mulţi români sunt preocupaţi de hrana sănătoasă, majoritatea nu îşi permite să consume alimente bio din cauza preţului piperat şi din cauza locurilor destul de puţine unde se găsesc aceste produse, scrie Adevărul

În supermarketurile din Capitală, dacă sunt prezente, produsele de tip bio se găsesc într-un raion special amenajat pentru „ciudăţenii alimentare”, de obicei, lângă mâncarea pentru animale. Segmentul eco reprezintă doar 1% din piaţa de consum din România, fapt cauzat de costul ridicat al alimentelor.

Magazinele din care pot fi procurate produsele bio sunt şi ele destul de puţine ca număr, iar preţurile sunt cu 40% mai mari decât cele ale produselor obişnuite.

 

De ce au preţuri aşa mari?

Din cauza numărului foarte mic al producătorilor autohtoni, cele mai multe produse sunt importate (din Germania, Franţa etc), crescând preţul de distribuţie al alimentelor.

De asemenea, un factor important în stabilirea preţului este determinat de cantitatea produsă. Întrucât plantele nu sunt stropite cu pesticide cantitatea produselor este redusă, recoltele sunt afectate de dăunători. Totodată, fără îngrăşăminte chimice legumele şi fructele bio au un timp de dezvoltare mai îndelungat decât cele crescute artificial.

Un producător bio, pentru a fi autorizat, trebuie să demonstreze că terenul pe care urmează să-şi cultive legumele sau fructele a fost, timp de doi sau trei ani, netratat cu îngrăşăminte chimice.

Legumele şi fructele crescute organic conţin mai multe minerale, precum fier şi magneziu. Conţin, de asemenea, mai mulţi antioxidanţi, precum fenoli şi acid salicilic. Iar carnea bio are mai multe grăsimi polinesaturate decât cea convenţională şi, desigur, nu conţine hormoni de creştere şi antibiotice.

 

Citește și
1 Comentariu
 1. nelupetculescu spune

  Cu parere de rau, eu consider ca nu se mai poate vorbi de produse bio/naturale sanatoase!
  Semintele , solul, apa, aerul ,… au suferit atat de multe modificari genetice sau de alta natura, incat este foarte dificil sa mai definim acum ce este natural/sanatos !
  Acei daunatori au devenit imuni la pesticide , astfel incat sunt purtatorii ideali de modificari genetice ( polenizare, etc )ale produselor asa-zis bio .
  Solul , numai printr-o aberatie poate fi declarat bio pentru ca nu au fost folosite produse chimice ! Orice om, cu oarece inteligenta, stie ca substantele chimice , ca orice alt deseu, nu dispar in 3 ani !
  Cred ca nu are rost sa mai vorbesc despre PANZA FREATICA , cea din care se hranesc plantele ….ea strabate si zone bio si zone non-bio !
  —–
  Ploaia …
  Polenul in asociere cu vantul…
  Panza freatica…
  Oare , este corect sa vorbim despre produse bio ! Poate ca da , dar in nici-un caz despre produse mai sanatoase !
  Parerea mea !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata