Mihnea Costoiu, la Olimpiada de astronomie: Viitorul aparţine celor care înţeleg importanţa ştiinţei şi a cercetării

Cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA) s-a deschis oficial, sâmbătă, 2 august, în Cetatea de Scaun a Sucevei cu o festivitate și un spectacol de lasere, lumini, jocuri cu focul și artificii, la care au participat pe lângă concurenți și organizatori oficialități locale și județene, dar și ministrul delegat pentru Învățământul superior, Mihnea Costoiu.

Festivitatea, în cadrul căreia oficialii au susținut alocuțiuni, s-a desfășurat în curtea interioară a Cetății de Scaun, iar show-ul de lumini și lasere, de la încheierea evenimentului, în șanțul de apărare al Cetății de Scaun, fiind aplaudat de sutele de participanți din cele 37 de țări prezente la manifestare.

Mihnea Costoiu, în discursul său susținut în limba engleză, a urat bun venit participanților și tuturor oaspeților evenimentului găzduit de Suceava și a subliniat că ”viitorul aparține tuturor celor care înțeleg importanța științei și a cercetării”.

La rândul său, președintele OIAA, prof. univ.dr. Chatief Kunjaya, a spus că se bucură foarte mult că ediția a VIII-a a acestei olimpiade se desfășoară în România, la Suceava și a declarat deschisă competiția.

Chatief Kunjaya a subliniat că principalul obiectiv al acestei olimpiade este dezvoltarea unei colaborări între astronomii lumii, considerând că, în viitor, participanții la această olimpiadă vor deveni cei mai străluciți astronomi.

În competiție vor intra peste 300 de concurenți din 37 de țări de pe cinci continente, iar 500 de persoane vor ajuta la desfășurarea evenimentului.

OIAA are loc în premieră în România și se va termina pe 11 august.

Cele două echipaje ale României au în componență pe suceveanca Iustina Crăciun, absolvent al Liceului Internațional de Informatică București, câștigătoare a medaliei de aur la OIAA 2013, admisă la Princeton University; suceveanul Tudor Crețu, elev al Liceului Internațional de Informatică București, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Fizică (OIF) 2014; Andrei Cuceu, absolvent al Liceului Internațional de Informatică București, medalie de argint la OIAA 2013, admis la University College London; Paul Andrei Draghiș, elev al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, medalie de argint la OIAA 2013, medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie 2013; Ștefan Dan Eniceicu, elev al Liceului Internațional de Informatică București, medalie de aur la OIF 2014; Augustin Ionescu, absolvent al Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa — Dâmbovița, admis la Facultatea de Fizică București; Cătălina Mirițescu, absolvent al Liceului Internațional de Informatică București, medalie de bronz la OIAA 2013, admisă la Caltech University; Andrei Răduc, elev al Liceului Internațional de Informatică București, medalie de argint la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada 2013, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie 2013; Tudor Suciu, elev al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie 2013 și Denis Turcu, absolvent al Liceului Internațional de Informatică București, medalie de aur la OIAA 2013, medalie de argint la OIF 2014, admis la Harvard University.

Pentru buna desfășurare a acestei olimpiade, Ministerul Educației Naționale a alocat 200.000 de euro și au fost cumpărate 35 de telescoape noi, multe dintre acestea urmând să rămână în dotarea Planetariului din Suceava, considerat cel mai mare din țară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata