Operaţiunile de minare de bitcoin în China sunt in scădere

Operaţiunile de minare de bitcoin sunt din ce în ce mai puţin concentrate în China şi din ce în ce mai dezvoltate în SUA, arată un studiu publicat joi de Universitatea Cambridge, informează AFP.

În acest sens, „Minarea” de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacţiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o reţea descentralizată şi care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.

Din punct de vedere al producţiei, China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizează energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce generează îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător.

Comparetiv însă,  în luna aprilie a acestui an, ponderea Chinei în reţeaua globală de computere responsabilă de minarea de bitcoin a scăzut până la 46%, de la 75,5% în luna septembrie 2019, susţin autorii studiului. În aceeaşi perioadă, ponderea SUA a crescut până la 16,8%, de la 4%, ceea ce face din SUA al doilea mare producător mondial de bitcoin. Pe locul al treilea este Kazahstanul cu o cotă de piaţă de 8,2%. Alţi mari producători sunt Rusia (6,8%) şi Iranul (4,6%).

Din datele analiştilor de la Cambridge Centre for Alternative Finance reiese că reţeaua de computere responsabile de minarea de bitcoin consumă în prezent 0,3% din producţia mondială de electricitate.

În contextul monedelor virtual, consumul mare de electricitate a provocat îngrijorări în rândul unor adepţi ai criptomonedelor. Elon Musk, fondatorul constructorului de automobile electrice Tesla şi un adept al criptomonedelor, a decis să se distanţeze de bitcoin din cauza impactului său asupra mediului, ceea ce a diminuat cotaţia celei mai importante criptomonede.

În strategia teritorială, din studiul publicat joi de Universitatea Cambridge care subliniază că declinul poziţiei ocupate de China în minarea de bitcoin a avut loc înainte ca Guvernul de la Beijing să introducă restricţii cu privire la minarea şi tranzacţiile cu bitcoin, din cauza riscurilor asupra stabilităţii financiare. În aceste condiţii, în perioada care a trecut din aprilie şi până acum este posibil ca tendinţa să se accelereze, minerii chinezi anunţând luna trecută transferul activităţilor lor în Kazahstan.

Aşadar, Bitmain, cel mai mare producător chinez de maşini pentru minarea de criptomonede, a oprit luna trecut vânzările ca urmare a restricţiilor introduse de Beijing adăugând că analizează mai multe locuri de peste hotare precum SUA, Rusia şi Kazahstan.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata