Parlament: Asumarea răspunderii Guvernului, lunea viitoare

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit miercuri calendarul asumării răspunderii Guvernului pe măsurile de austeritate, urmând ca Executivul să se prezinte în plenul Parlamentului pe 7 iunie, a anunţat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

„Am stabilit perioada de depunere de amendamente până vineri, la ora 20,00. Până luni, la ora 12,00, Guvenul are răgazul pe care i l-am acordat să evalueze dacă va reţine sau nu o parte din amendamente sau niciunul, urmând ca luni, la ora 16,00, să avem un prim plen reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru primul text, iar la ora 17,00 să avem al doilea plen reunit pentru cel de-al doilea text”, a explicat Geoană.

El a adăugat că, potrivit Constituţiei, din momentul în care se angajează răspunderea există şi curge dreptul legitim al opoziţiei de a depune moţiune de cenzură, care este pregătită de PSD împreună cu PC şi, probabil, cu cei de la PNL.
Potrivit lui Geoană, opoziţia ar urma să depună această moţiune de cenzură marţea viitoare.

„Opoziţia nu a avut şi nu are o strategie de tergiversare a acestei angajări. Credem că măsurile sunt greşite, credem că nu vor produce rezultate, credem că vor produce sărăcie suplimentară şi contracţie economică suplimentară”, a spus Geoană.

Preşedintele Senatului a precizat că premierul Emil Boc, care a participat la şedinţa Birourilor Permanente de miercuri, a răspuns întrebărilor parlamentarilor legate de calitatea şi modul în care aceste proiecte de legi răspund legislaţiei.

„În continuare, Guvernul consideră că avizul Consiliului Economic şi Social a fost dat, reprezentanţii opoziţiei consideră că acest aviz nu a fost formulat în termen legal. De asemenea, a mai fost o discuţie în contradictoriu cu privirea la necesitatea ca CSAT să îşi dea un aviz pe aceste texte în condiţiile în care Guvernul invocă articolul 53 legat de siguranţa naţională în care se limitează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor României”, a completat Geoană.

Discuţiile s-au mai axat pe starea economiei româneşti şi pe perspectivele pentru acest an şi cei următori.

„L-am întrebat pe premier dacă există şi un plan B în condiţiile, în care prognozele economice arată o deteriorare şi mai accelerată a situaţiei economice a ţării. Chiar dacă aceste măsuri vor produce efecte, eu sper să nu, care este varianta de rezervă a Guvernului în condiţiile în care se anunţă un an economic mult mai prost, mult mai slab, mult mai negativ decât cel prognozat. Evident, primul-ministru a evitat să dea un răspuns la această întrebare”, a susţinut social-democratul.

Preşedintele Senatului a menţionat că premierul a mai fost întrebat dacă şi evoluţiile internaţionale au fost luate în calcul de actual Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata