Pfizer, BioNTech şi Moderna acordă prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, nu şi ţărilor cu venituri reduse. Astfel, aceste țări nu au avut acces la vaccin

Din datele unei noi analize, reiese că companiile Pfizer, BioNTech și Moderna realizează profituri combinate de 65.000 dolari în fiecare minut, datorită vaccinurilor de mare succes împotriva COVID, potrivit Medicalxpress.com.

În acest context, companiile și-au vândut marea majoritate a dozelor de vaccin țărilor bogate, lăsând națiunile cu venituri mici în dificultate, informează People’s Vaccine Alliance (PVA), o coaliție care militează pentru un acces mai larg la vaccinurile COVID, care și-a bazat calculele pe veniturile raportate de firme.

Aceasta estimează că cei trei vor obţine profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari în acest an între ei, ceea ce înseamnă peste 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.

Țările cu venituri reduse nu au avut acces la vaccinuri

În cadrul aceleiaşi analize, se arată că „Pfizer, BioNTech şi Moderna şi-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, nu şi ţărilor cu venituri reduse.”

Concret, Pfizer şi BioNTech au livrat mai puţin de 1% din totalul aprovizionărilor către ţările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%, a spus PVA.

În contextul comparativ, acţiunile celor trei companii sunt în contrast cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care şi-au furnizat vaccinurile pe o bază non-profit, deşi ambele au anunţat că prevăd încetarea acestui aranjament în viitor, pe măsură ce pandemia se va încheia.

Alianţa PVA a spus că, în ciuda faptului că au primit finanţare publică de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech şi Moderna au refuzat apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din ţările cu venituri mici şi medii prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „o mişcare care ar putea creşte oferta globală, reduce preţurile şi salva milioane de vieţi.

Astfel, „În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în ciuda presiunii explicite din partea Casei Albe şi a solicitărilor din partea OMS de a ajuta la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna pentru o producţie mai largă la centrul său ARNm din Africa de Sud”, a spus grupul PVA.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata