Procurorii cer poprirea pensiei torţionarului Ioan Ficior

Procurorul de ședință a cerut marți, la Curtea de Apel București (CAB), luarea măsurii asigurătorii cu poprirea pensiei față de fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava Ioan Ficior, pensie în cuantum de 5.500 lei.

„Este evident că inculpatul a intenționat înstrăinarea tuturor bunurilor. Și-a înstrăinat apartamentul și acțiunile pe care le deține”, i-a spus procurorul, președintelui completului care judecă procesul în care Ioan Ficior este acuzat de infracțiuni contra umanității.

Decizia se va lua pe 16 octombrie, a decis CAB.

Următorul termen pe fond a fost stabilit pentru 12 noiembrie, iar judecătorul a dispus citarea cu mandat de aducere a opt martori care trebuiau audiați marți, dar nu s-au prezentat la proces.

Instanța a audiat marți două persoane, un fost deținut politic și fiica unui alt deținut care a fost la Periprava. Cei doi au povestit despre condițiile inumane în care trăiau deținuții încarcerați în colonia de muncă Periprava, condusă de Ficior.

„Am înțeles de la trei cumnați ai mei care se aflau la Periprava că decese erau aproape zilnic, însă nu pot să spun de ce. Decese au fost și în coloniile în care am fost eu încarcerat. Căram pământ toată ziua, iarna hainele nu apucau să se usuce pe noi. Aveam normă patru metri de pământ pe zi, săpat și cărat sus, pe digul care era din ce în ce mai înalt. Cei care nu făceau norma erau bătuți. Băteau și ei cât puteau. Pe un pat de fier te întindeau, cu fața în jos, unul dintre gardieni punea piciorul pe ceafă, celălalt la picioare. Și comandantul zicea: 25 sau 10 sau 15… lovituri”, a povestit Nicolae Voican, care a fost la trei colonii de muncă ca deținut politic.

Potrivit acestuia, cei trei cumnați care munceau la Periprava la tăiat stuf au povestit că asistența medicală era ca și inexistentă, în sensul că nu erau medicamente și au regretat că au fost mutați acolo, pentru că erau condiții mai grele, fiind bătuți zilnic, pentru că nu îndeplineau norma de muncă.

„După informațiile mele, peste 100 de oameni au murit (la Periprava — n.r.). Auzeam povești și de la deținuții transferați de la alte colonii de muncă, cum ar fi de la Periprava, care ne spuneau că acolo este un comandant foarte aspru. Circula zvonul că dintre toți comandanții de închisori, Ficior și cel de la Gherla (Voiciu) erau cei mai răi. Norma de hrană… O zeamă de cartofi sau de varză, mai puneau în ele, dar nu totdeauna, subproduse, bucăți de burtă, mațe, capete de bovine și copite„, a afirmat Nicolae Voican.

El consideră că Ioan Ficior ar trebui să răspundă pentru faptele sale, deoarece acționa „peste norme”, răspundea unor ordine care nu țineau de regulamente, pentru că nu scria nicăieri ca deținuții să fie bătuți.

Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost trimis în judecată pe 18 august de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

Ficior a fost pus sub urmărire penală în octombrie 2013, în urma unui denunț depus de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care îl acuza de faptul că, în perioada 1958-1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în urma căruia au murit 103 persoane, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata