România a înregistrat investiţii imobiliare de 187,7 milioane euro, în semestrul I

România a înregistrat un volum de investiţii imobiliare de 187,7 milioane euro în prima jumătate a anului 2010, se arată în raportul European Investment Market Update, realizat de compania internaţională de consultanţă imobiliară DTZ DTZ Echinox şi remis miercuri, 21 iulie.

Retail-ul rămâne, pentru România, sectorul dominant al activităţii de investiţii, majoritatea tranzacţiilor vizând centre comerciale. O altă trăsătură a activităţii investiţionale o constituie prevalenţa produselor din provincie faţă de cele din Bucureşti, cele mai importante achiziţii având loc în afara Capitalei. Mare parte din tranzacţiile la care am fost martori au marcat ieşirea din structura acţionariatului unui proiect a unui partener mai mic, în favoarea investitorului principal, cum a fost cazul cumpărătorilor IDG sau Immoeast.

‘Estimăm că acalmia specifică sezonului de vară, coroborată cu măsurile restrictive ale guvernului, să diminueze volumele de investiţii pe termen scurt. Până la finalul anului 2010, însă, putem fi martorii unor tranzacţii semnificative, care să ne ducă chiar peste valoarea de 500 milioane euro, estimată pentru 2010′, a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Totalul investiţiilor directe în real estate în Europa a atins, în semestrul I din 2010, valoarea de 21,4 miliarde euro, marcând o creştere de 11 la sută faţă de valoarea de 19,3 miliarde euro, înregistrată în T1 2010, şi continuând creşterea, de la punctul cel mai scăzut atins la începutul lui 2009.

‘Revigorarea volumelor de investiţii din Europa rămâne inegală. De-a lungul trimestrului II din 2010, dintre principalele pieţe ale Europei, Marea Britanie a înregistrat o creştere de 29 la sută, atingând valoarea de 7,9 miliarde euro, Franţa a înregistrat o creştere de 23 la sută şi valoarea de 2,2 miliarde euro, spre deosebire de volumul de investiţii din Germania, care a scăzut cu 19 la sută, atingând valoarea de 3,8 miliarde euro.

Vehiculele de investiţii private, incluzând managerii de fonduri, au rămas principalii cumpărători de-a lungul trimestrului, valoarea investiţiilor acestora ridicându-se la 10,1 miliarde euro. Investitorii instituţionali au fost din ce în ce mai activi, totalizând achiziţii de 2,9 miliarde euro, în timp ce companiile de proprietăţi listate la bursă au cumulat achiziţii în valoare de 2,5 miliarde euro’, a spus Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research.

Activitatea investitorilor inter-regionali a crescut în acest trimestru, ponderea cumulată de aceştia fiind de 19 la sută din totalul investiţiilor. Investitorii asiatici şi cei provenind din Orientul Mijlociu au fost exclusiv cumpărători, atingând valoarea de 1,5 miliarde euro şi respectiv 1,1 miliarde euro, ce se reflectă într-un număr de tranzacţii importante. Investitorii europeni, însă, au fost predominant vânzători, cumulând tranzacţii în valoare de 1,6 miliarde euro, majoritar realizate de către investitorii din Marea Britanie, care au vândut proprietăţi în valoare de 1,5 mld euro, cu precădere în Marea Britanie.

„Incertitudinea revigorării economiilor europene reprezintă un risc, putând avea drept consecinţă o întârziere în revenirea volumelor de investiţii. Acest lucru, combinat cu schimbările legislative planificate pentru fondurile germane deschise, înseamnă că reducerea fluxurilor nete ale fondurilor germane pe care am vazut-o în acest trimestru ar putea îngreuna noi investiţii semnificative pe termen scurt.

Într-o notă pozitivă, totuşi, cererea globală rămâne puternică şi slăbiciunea lirei sterline şi a euro faţă de dolar face pieţele imobiliare din Europa atractive pentru investitorii de peste mări, astfel ca fluxurile de investiţii din Orientul Mijlociu şi Asia ar putea să persiste”, a concluzionat Magali Marton.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata