Vlad Vasile Voiculescu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

14

Vlad Vasile Voiculescu a fost propus, joi, 19 mai, de premierul Dacian Cioloş pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, anunţă un comunicat de presă al Guvernului.

„Premierul Dacian Cioloş a înaintat astăzi preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de numire a lui Vlad Vasile Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii”, se arată în comunicatul citat.

Patriciu Achimaş Cadariu şi-a prezentat pe 9 mai demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii. Ulterior, premierul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Realitatea TV, că a a decis să îşi asume inclusiv un risc şi să îl propună pe Vlad Voiculescu pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, precizând că acesta este un economist cu experienţă de management în sistemul financiar, dar a avut ocazia să cunoască bine sistemul medical din România.

Cioloş a spus că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii. „Mâine (n.r. vineri) va depune jurământul. Am trimis deja propunerea domnului preşedinte astăzi după-amiază”, a precizat şeful Executivului.

El a explicat că l-a propus pe Vlad Voiculescu pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii având în vedere situaţia din sistem şi aşteptările foarte mari din partea societăţii.

„Am ezitat în această perioadă (…) între un om din sistem, un medic, care să cunoască sistemul şi să vină cu o viziune de reformă, sau un om din afara sistemului, care să cunoască sistemul medical, dar care să vină cu credibilitatea viziunii să spun echidistante din afara sistemului, care să vină cu idei de reformă şi de evoluţie. Dată fiind situaţia în momentul de faţă, aşteptările foarte mari din partea societăţii, tensiuni care există şi în sistemul medical, pentru că pentru foarte mulţi medici oneşti e foarte greu să accepte şi să integreze critici generalizate vizavi de sistem, am decis să-mi asum inclusiv un risc şi să vin cu această propunere, cu domnul Vlad Voiculescu, care este un economist cu experienţă de management în sistemul financiar, bancar, dar care de câţiva ani de zile (…) a avut ocazia să cunoască bine sistemul medical din România, pentru că a lucrat cu sistemul medical de pe partea societăţii civile”, a spus Dacian Cioloş.

Premierul a arătat că va rămâne în continuare angajat pe domeniul sănătăţii.

„O să-i predau (lui Vlad Voiculescu — n.r.) ceea ce am făcut în aceste câteva zile şi foarte clar o să-i spun şi dânsului şi o să spun şi public — eu voi rămâne în continuare, până la sfârşitul mandatului, angajat pe domeniul sănătăţii, pentru că atunci când am spus că e o prioritate n-a fost doar un slogan de prim-ministru. Chiar vreau să mişcăm lucrurile (…) în transparenţă totală, să mişcăm lucrurile în sănătate şi să continuăm cu reformele care pot fi făcute în lunile care urmează”, a precizat Cioloş.

***

Economistul Vlad Vasile Voiculescu a absolvit licenţa şi masterul la Universitatea de Economie şi Business din Viena (University of Economics and Business Administration), specializarea management strategic şi finanţe.

În timpul şederii în străinătate (din 2001) a acumulat o vastă experienţă în finanţarea proiectelor de infrastructură socială, de transport şi energie, precum şi în parteneriatele public-privat. A ocupat, printre alte funcţii, şi postul de vicepreşedinte al diviziei Infrastructură-Finanţe, în cadrul Erste Group Viena.

În decembrie 2015 a devenit director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Are şi o importantă experienţă în voluntariat, fiind membru fondator al mai multor asociaţii destinate suportului pacienţilor din România. A fondat Centrul Magic Camp (2014), o tabără specială destinată copiilor cu boli oncologice şi este membru al Asociaţiei Române împotriva Leucemiei (ARIL). Este, de asemenea, membru al  Institutului Aspen din România, membru fondator al reţelei Global Shapers Bucharest Hub şi vicepreşedinte şi trezorier al European Cancer Patient Coalition (din 2013), potrivit site-ului esmo.org.

A iniţiat, în 2008, aşa-numita „Reţea a citostaticelor”, prin care voluntarii transportau gratuit în România medicamente pentru tratarea cancerului care nu se găseau în spitalele şi farmaciile româneşti. S-a mai implicat în proiectul de finanţare a primului spital de tip greenfield din România.

În 2015 a fost premiat la Gala Participării Publice pentru eforturile de a aduce citostatice în ţară şi a câştigat Gala Cariere la categoria Rebel pentru o cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/ Vlad Voiculescu

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News