Cardurile pentru plata ajutoarelor sociale vor fi livrate prin Poșta Română

37

 

Marcel Ioan Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate, potrivit unui comunicat transmis miercuri de minister.

Concret, câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Cardurile vor fi livrate prin Poșta Română

Livrarea cardurilor către beneficiari va fi efectuată de Compania Naţională Poşta Română, iar în cursul zilei de miercuri a fost semnată “Convenţia de etichetare, colectare şi distribuţie a tichetelor sociale emise pe suport electronic”, între MIPE şi reprezentanţii Poştei.

În contextul socio-financiar, banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.

Din informaţiile MIPE, vor beneficia de ajutoare sociale aproximativ 3,1 milioane de persoane, din unele categorii precum: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei (număr estimat: peste 2,3 milioane persoane) începând cu 1 iunie 2022.

Cine beneficiază de ajutoarele sociale de la 1 iunie?

Pe lista de beneficiari se mai află persoanele (copii şi adulţi), încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei (număr estimat: peste 400.000 de persoane); familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

De asemenea, de ajutoare sociale mai beneficiază familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Bugetul programului este de 3,1 miliarde de lei

Plata ajutoarelor sociale face parte din măsura temporară “Sprijin pentru România” şi are un buget de 3,1 miliarde lei cu sursă de finanţare de la bugetul de stat (prin bugetul MIPE) şi din fonduri europene nerambursabile (din Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială aferent perioadei de programare 2021-2027 şi din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020).

Acordarea ajutoarelor sociale este reglementată de OUG nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata