Guvernul american va reduce datoriile acumulate de milioane de studenți

42

Miercuri 24 august 2022, președintele Joe Biden a declarat, că guvernul american va reduce datoriile acumulate de milioane de studenți, respectând astfel o promisiune pe care a făcut-o în campania din 2020 pentru Casa Albă.

Această măsură, ar putea crește sprijinul pentru colegii săi democrați la alegerile parlamentare din noiembrie, dar unii economiști se tem că ar putea alimenta inflația.

În anunţul său, preşedintele american Joe Biden spune că o ştergere parţială a uriaşei datorii, reprezentate de creditele studenţilor, este o decizie despre care a spus că este ‘responsabilă şi justă’, în faţa unei opoziţii republicane care îl acuză că alimentează inflaţia, relatează AFP.

Joe Biden șterge din datoriile studenților

Preşedintele democrat, care pune astfel în practică o promisiune de campanie, a dat asigurări că de această măsură „vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară”.

În contextul socio-financiar, măsura, anunţată cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile de la mijloc de mandat, care sunt în mod tradiţional dificile pentru partidul prezidenţial, vizează persoanele care câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an.

Concret, decizia şterge 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare şi 20.000 de dolari pentru cele, cu mijloace mai modeste, care au primit una.

În contextul unei estimări a Universităţii Pennsylvania, reiese că numai ştergerea a 10.000 de dolari va costa circa 300 de miliarde de dolari.

Măsura merită nu doar din motive de justiţie socială, ci şi pentru ca „America să câştige competiţia economică a secolului al XXI-lea” datorită educaţiei, a explicat Joe Biden într-o alocuţiune la Casa Albă.

„Cum o vom finanţa? Prin ceea ce am făcut”, şi anume prin reducerea deficitului, a mai argumentat el.

Măsura a iscat controverse printre politicienii americani

În SUA, acest plan a fost anunţat după luni de reflecţie la Casa Albă asupra acestei chestiuni, care a fost de asemenea un subiect sensibil pentru administraţiile precedente. Executivul era îngrijorat în special de faptul că măsura ar putea alimenta o inflaţie deja galopantă.

Despre acest plan, senatorii democraţi Chuck Schumer şi Elizabeth Warren au salutat decizia, într-un comunicat comun, spunând că este „un pas uriaş spre rezolvarea crizei datoriei studenţilor”.

În schimb, Şefa Partidului Republican, Ronna McDaniel, a afirmat că măsura „îi pedepseşte nedrept pe americanii care au economisit pentru universitate sau au ales o carieră diferită”.

De asemenea, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că măsura este „incredibil de nedreaptă”.

„Este o lovitură pentru toate familiile care au făcut sacrificii pentru a economisi pentru universitate, pentru toţi absolvenţii care au rambursat (banii)”, a precizat el într-un comunicat.

Experții spun că gestul este riscant

În estimările unor experţi, inclusiv dintre cei consideraţi mai grabă apropiaţi de tabăra democrată, au spus că acest gest financiar este riscant într-un moment în care SUA se confruntă deja cu o creştere semnificativă a preţurilor.

Totuşi, măsura ar urma să fie primită cu uşurare de multă lume, într-o ţară unde universităţile pot cere taxe anuale de la 10.000 la 70.000 de dolari, iar numeroşi studenţi îşi încep viaţa profesională cu datorii uriaşe.

Din datele estimărilor guvernului, datoria medie a studenţilor americani când obţin diploma este de 25.000 de dolari, o sumă care necesită ani şi uneori decenii pentru a fi rambursată.

În total, circa 45 de milioane de debitori din ţară datorează colectiv 1.600 de miliarde de dolari, conform Casei Albe.

Preşedintele Joe Biden a mai anunţat că un moratoriu asupra rambursării împrumuturilor studenţilor, instaurat în timpul pandemiei de COVID-19, va fi prelungit până la finalul anului, dar că ulterior, după deducerea ajutoarelor anunţate miercuri, vor trebuie reluate rambursările.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro