Marius Budăi a semnat, recent, un contract de consultanță cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii

65

Luni 28 februarie 2022, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a transmis noi informații despre sistemul public de pensii din România. Conform spuselor sale, acesta a semnat, recent, un contract de consultanță cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii.

4 milioane de euro rămân la dispoziția României

Astfel, Marius Budăi a scris pe rețelele de socializare că România a semnat un contract de asistență cu Banca Mondială pentru îmbunătățirea Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii. Acesta a adăugat că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale continuă dialogul cu oficialii europeni pentru ajustarea anumitor prevederi din PNRR.

În scrierile sale, „Am semnat astăzi contractul de asistență cu Banca Mondială, jalon în PNRR, pentru oferirea de consultanță în vederea îmbunătățirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din România. Așa cum am promis, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este implicat în aplicarea PNRR și continuă, în același timp, diligențele pe lângă oficialii europeni, în vederea ajustării anumitor prevederi din PNRR, care încorsetează eliminarea inechităților identificate, în prezent, în practică, din cauza neaplicării integrale a Legii 127/2019.

Valoarea contractului încheiat cu Banca Mondială este de 1,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că restul de 2,5 milioane de euro, dintre cele 4 milioane de euro prevăzute în PNRR pentru consultanța pentru pensii, rămân la dispoziția României”, a explicat Marius Budăi.

De altfel, recent, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre PNRR, dar și despre posibilitățile care există privind renegocierea sa. Acesta susține că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu poate fi renegociat în întregime.

Kelemen Hunor, despre majorarea pensiilor: Trebuie să vedem care sunt veniturile

Întrebat dacă crede că ar trebui renegociat PNRR ca să crească plafonul pentru majorarea pensiilor, liderul UDMR a precizat că se pot cere discuții, însă renegocieri în niciun caz.

Pe de altă parte, el a adăugat că într-o astfel de situație, ar putea fi amânată punerea în aplicare a măsurilor stabilite. Kelemen Hunor precizează că prima oară trebuie văzute veniturile de la Casa de Pensii, astfel încât perspectivele să fie mai clare.

în opinia sa, „Tot PNRR-ul nu poate fi renegociat, punctual poţi să ceri discuţii, dar asta amână punerea în aplicare şi bineînţeles pe partea de pensii lucrurile sunt într-un fel şi mai complicate şi aici nu e bine nici să fii populist, nici să arunci vina dintr-o parte în alta.

Noi trebuie să vedem acum care sunt veniturile de la Casa de Pensii, trebuie să vedem care este perspectiva, sustenabilitatea Casei sau ce venituri vor fi peste 10 – 20 de ani şi să vedem cum reglementăm acest sistem în aşa fel încât cei care au plătit contribuţiile la stat să aibă o pensie decentă pe termen mediu, pe termen lung şi să avem posibilitatea de a pune de la bugetul naţional la Casa de Pensii banii necesari fiindcă dacă faceţi un calcul când generaţia mea decreţei, prima generaţie de decreţei va ajunge la vârsta de pensionare, acum ştim câţi vor intra pe piaţa muncii, va fi un dezechilibru total”, a afirmat liderul UDMR.

Ce ar putea cauza renegocierea PNRR-ului?

Kelemen Hunor a adăugat că, în opinia sa, este mai greu de renegociat PNRR în primul an. Pe de altă parte, el susține că se pot cere rediscutări pe tema acestuia. În ceea ce privește pensiile din România, el precizează că acesta este un sistem uriaș cu influență pe termen lung pe bugetul național.

Aşadar, „PNRR punctual poţi să ceri rediscutarea, dar va fi foarte greu în primul an, nu, absolut deloc nu cred şi depinde ce subiecte sunt deschise fiindcă eu dacă la sănătate vreau să deschid o discuţie cu comisia pe o anumită anexă la spitalele care vor fi construite, e foarte simplu să deschizi această discuţie sau relativ simplă. Dar când este vorba de pensii, un sistem uriaş, un sistem care are o influenţă pe termen lung pe bugetul naţional şi când se termină PNRR-ul influenţa va exista. E greu să mergi şi să soliciţi”, a explicat Kelemen Hunor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro