Asociația Investitorilor de Real Estate din România trage un semnal de alarmă în legătură cu PUG-ului din București

Foto: habitatbrokers.ro
42

Desființarea în instanță a PUZ-urilor, coordonatoare de sector și a PUG-ului din București va bloca toate marile investiții publice și private din Capitală. Acesta este avertismentul tras de Asociația Investitorilor de Real Estate din România.

Drept urmare, piața imobiliară din Capitală se află într-un blocaj fără precedent, cu consecințe majore de ordin economic, social și de mediu. De asemenea, nicio investiție publică ce se baza pe PUG (i.e lucrări de modernizare a unităților școlare și a spitalelor, lucrări de infrastructură, de modernizare a rețelei de termoficare, pasaje etc.) nu se va mai putea realiza în București, avertizează Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI).

Astfel, „Odată ce intervine acest blocaj, investitorii vor migra spre localitățile limitrofe din județul Ilfov, cu care Bucureștiul deja concurează pe segmentul locuințelor pentru oamenii cu venituri medii și mici. Acest lucru va spori și mai mult traficul înspre și dinspre capitală – deplasarea spre locul de muncă și a copiilor spre unitățile de învățământ din București, va crește necesarul investițiilor în infrastructura de transport, ridicând totodată și nivelul de poluare din oraș. Și toate acestea în contextul în care nici investițiile publice și nici proiectele de infrastructură nu vor putea avansa, fiind, la rândul lor, victimele aceluiași PUG anulat”, subliniază Antoanela Comşa, preşedintele Consiliului Director al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI).

Cumpărătorii de locuințe vor fi primii afectați

Antoanela Cosma continuă: „Primii afectați de o astfel de decizie vor fi beneficiarii finali – cumpărătorii de locuințe, chiriașii de birouri și clienții din sectorul de retail. Blocarea completă a investițiilor imobiliare din București vine în contextul în care Capitala înregistrează un deficit important de locuințe, în contrapondere cu o cerere susținută, iar ritmul construcțiilor a încetinit deja pe fondul provocărilor economice actuale.

În contextul urbanistic actual, lipsa PUZ-urilor de sector urmată acum de o decizie de anulare a PUG va limita și mai mult oferta de spații noi de locuit. Oamenii vor suporta astfel creșterea prețurilor la locuințe și chirii într-un moment economic extrem de dificil, iar calitatea vieții va avea de suferit, pentru că pe piață rămâne un fond locativ vechi, cu clădiri cu o amprentă de carbon mare”.

În  contextul financiar, în același timp, administrațiile locale din Bucureşti vor fi private de venituri importante generate în mod direct de dezvoltările imobiliare, atât cele rezidențiale, cât și cele în clădirile de birouri și din segmentul de retail, atât de necesare în dezvoltarea economică a Municipiului București. Primăriile de sector încasează 0,5% din valoarea investiției pentru care se eliberează autorizație de construire.

Se pierde taxa încasată de Inspectoratul de Stat în Construcții

În plus, se pierde și taxa încasată de Inspectoratul de Stat în Construcții de 0,6% din investiția aferentă fiecărei dezvoltări imobiliare.

„Acești bani ar putea fi folosiți pentru angajarea mai multor inspectori în construcții, având în vedere că avem și aici un deficit important, fapt care afectează o activitate esențială pentru calitatea proiectelor și siguranța beneficiarilor finali, respectiv realizarea de inspecții pe șantierele din București și din țară”, continuă președintele Consiliului Director al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI).

Mai mult, „Nu trebuie să uităm nici de veniturile adiacente generate în mod obișnuit de o piață imobiliară funcțională, precum impozitele pe proprietate aferente clădirilor/terenurilor care intră tot în bugetul primăriilor de sector, sau alte impozite care ajung în bugetul național, precum taxele de muncă sau contribuțiile către ANAF. Consecințele vor fi resimțite și la nivelul industriilor adiacente, producătorii și furnizorii din lanțul de aprovizionare (amenajare interioară, mobilier, electrocasnice, etc)”.

Se afectează iremediabil industria imobiliară și dezvoltarea economică și socială a Bucureștiului

În toate proiectele imobiliare noi, se prevede crearea de spații verzi sau construirea de grădinițe, precum și elemente menite să îmbunătățească infrastructura orașului – componente care per ansamblu generează valoare adăugată și îmbunătățesc standardul și calitatea vieții în București.

În concluzie, AREI consideră că desființarea în instanță a PUZ-urilor coordonatoare de sector și a Planului Urbanistic General din Capitală, în contextul în care se prefigurează o criză majoră la nivel global, poate afecta iremediabil industria imobiliară și dezvoltarea economică și socială a orașului. Asociația își exprimă speranța că autoritățile locale vor demara măsuri urgente de deblocare a situației urbanistice la nivelul Bucureștiului, astfel încât atât cei care locuiesc sau muncesc în București să nu mai plătească prețul pentru lipsa de strategie urbanistică.

Aşadar, Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) este singura asociație românească din domeniul imobiliar, care reunește cei mai importanți investitori imobiliari, acoperind întregul spectru al industriei: clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, spații comerciale.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata