Emmanuel Macron face o vizită oficială în România

Foto: observatornews.ro
57

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat la baza militară Mihail Kogălniceanu a susţinut un discurs în faţa militarilor trimişi de ţara sa în România. Astfel, Macron a făcut o serie de promisiuni cu privire la implicarea în conflictul militar din Ucraina şi în procesul ulterior de reconstrucţie, dar a vorbit şi despre apărarea aliaţilor din NATO.

Emmanuel Macron, mesaj pentru militarii francezi staţionaţi în România: Naţiunea vă este recunoscătoare

Liderul de la Palatul Élysée a ajuns marţi seară în ţara noastră, aterizând la baza militară Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, acolo unde a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Apoi, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu militarii francezi staţionaţi în România şi a transmis, cu această ocazie, că vor fi folosite toate căile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a sprijini poporul ucrainean, dar şi armata acestei ţări, precum şi pentru a se insista asupra negocierilor de pace.

Astfel, „În timp ce Rusia invada Ucraina, voi aţi fost desfăşuraţi, într-un timp record, aici, în România, într-o misiune care are sens. Voi reprezentaţi solidaritatea şi securitatea europeană.

Pentru implicarea voastră şi a familiilor voastre, naţiunea vă este recunoscătoare”, a fost mesajul postat pe contul oficial de Twitter al lui Macron, alături de un fragment din discursul său din faţa militarilor francezi.

Franţa se angajează să pună frână efortului de război al Rusiei

Totodată, preşedintele Franţei a mulţumit şi Armatei române pentru primire şi pentru cooperarea în atingerea tuturor acestor obiective. Mesajul a fost îndreptat şi către ceilalţi aliaţi.

„Noi vom face totul pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile.

Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi.

Ceea ce aţi ştiut să faceţi aici este inedit. Puteţi fi mândri!”, a mai declarat Emmanuel Macron, în discursul susţinut în faţa militarilor francezi aflaţi la Baza Mihail Kogălniceanu.

Iohannis şi Macron se vor întâlni miercuri, 15 iunie

Potrivit unui anunţ făcut marţi de către Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti, Klaus Iohannis se va întâlni miecruri cu Emmanuel Macron.

Cei doi şefi de stat vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Totodată, Administrația anunță și că vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional.

Aşadar, înainte ca avionul său să decoleze, Macron a anunțat că Franța va proteja frontierele NATO, dar și ale UE, în fața agresiunilor venite din Rusia.

Totodată, el mai declara că îi va susține pe militarii francezi detașați în România de câteva luni, amintind și de faptul că țara pe care o conduce își dorește să evite extinderea războiului atât cât poate.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online