Marcel Ciolacu: „Niciodată nu am fost mai aproape de Al Treilea Război Mondial” ca în prezent,

30

Liderul PSD a declarat că „niciodată nu am fost mai aproape de Al Treilea Război Mondial” ca în prezent, în contextul războiului din Ucraina. Având în vedere acest lucru, Ciolacu a punctat importanța faptului că România face parte din Uniunea Europeană și NATO.

Astfel, Președintele PSD, Marcel Ciolacu a vorbit joi despre situația războiului din Ucraina, spunând că niciodată nu am fost mai aproape de un Al Treilea Război Mondial.

Rusia vrea să continue acest război

În contextul geo-politic din zonă, social-democratul a punctat că intenția Rusiei de a continua războiul din Ucraina este evidentă. În acest sens, Marcel Ciolacu a punctat importanța apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO.

În afirmaţiile sale, „Nu știu dacă face parte dintr-o strategie imediată, dar este evident că Rusia vrea să continue acest război total incorect și nedrept în anul 2022, în Europa. Și acum vedem cât de important este faptul că suntem membri ai Uniunii Europene și NATO„, a spus Marcel Ciolacu.

În plus, „Sunt ferm convins că există scenarii pentru toate, așa presupusele atacuri ale lui Putin”, a mai spus el.

Discuții cu Estonia privind securitatea din regiune

Din acest punct de vedere, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă au avut luni o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Juri Ratas, cu care au discutat despre situaţia de securitate din regiune.

Premierul a apreciat relaţiile bilaterale româno-estoniene, pe care le-a calificat drept „foarte bune”, subliniind că acestea sunt bazate pe valori şi interese comune şi se află în continuă extindere şi diversificare.

În opinia sa, „Angajamentul preşedintelui Ratas, atât ca prim-ministru al Estoniei, cât şi ca preşedinte al Riigikogu (Parlamentul estonian), are o contribuţie deosebită la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Coordonarea intereselor României şi Estoniei în cadrul Uniunii Europene şi NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Iniţiativa Celor Trei Mări şi B9”, a afirmat Ciucă.

Discuţiile s-au axat asupra situaţiei de securitate din regiune. Prim-ministrul Ciucă a menţionat sprijinul politic, economic şi umanitar acordat de România Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi contribuţia ţării noastre la securitatea regională şi la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu precădere pe Flancul estic.

Independența energetică, un alt subiect important

Pe lângă problemele războiului, un alt subiect abordat a fost cel al energiei, evidenţiindu-se necesitatea creşterea rezistenţei acestui sector prin obţinerea independenţei energetice. Nicolae Ciucă a subliniat că România sprijină o abordare comună pentru securitatea aprovizionării în UE şi necesitatea unor măsuri pro-active coordonate, precizează Guvernul.

Aşadar, s-a agreat, totodată, continuarea acţiunilor de dezvoltare a cooperării economice şi de încurajare a investiţiilor reciproce. Premierul Ciucă a menţionat că România apreciază participarea la Centrul de excelenţă pentru apărare cibernetică cooperativă NATO din Tallinn şi este interesată de experienţa Estoniei în sectorul digital.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata