Rusia „reconstruieşte” teritoriile ocupate din Ucraina

Foto: tv8.md
38

Autoritățile ruse au lansat o campanie de recrutare de muncitori esențiali pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate din estul Ucrainei, potrivit unor anunțuri de angajare publicate online și a reportajelor de știri, informează The Mosvow Times.

De când Rusia a abandonat misiunea complet eșuată de cucerire a Kievului și a început să își concentreze forțele în estul Ucrainei, Kremlinul a spus că obiectivul său militar principal este să „elibereze” regiunile din estul și sudul țării vecine, acolo unde populația vorbitoare de limba rusă este predominantă.

Oficialii ruși par să încerce să profite de pe urma celor mai săraci și patrioți dintre cetățenii ruși pentru a ajuta aceste regiuni să își revină de pe urma devastării provocate de ofensiva rusă pe care Putin a declanșat-o acum mai bine de 4 luni.

În acest sens, zeci de anunțuri de angajare postate pe site-ul rusesc Avito se adresează zugravilor, zidarilor și altor meseriași pentru a participa la reconstrucția orașului Donețk, capitala republicii autoproclamate a separatiștilor din regiune, și le promit salarii peste medie și o serie de alte beneficii.

Salarii mari și oportunități de „avansare în carieră”

În contextul muncii, cele mai multe reclame li se adresează utilizatorilor din afara centrelor urbane majore și le promit salarii de două sau chiar trei ori mai mari decât media regională.

Muncitorilor li se promite și un pachet de beneficii impresionant care acoperă toate mesele, cazarea, concediul plătit, oportunități de „avansare în carieră” și un bonus de 60 de dolari pentru recomandarea unui prieten de încredere.

Cu toate că postările sunt făcute de firme private, unii au spus că proiectul ar fi sponsorizat de Ministerul rus al Construcțiilor și că sunt acompaniate de slogane motivaționale precum: „Haideți să reconstruim Donbasul împreună”.

Din datele anunțurilor, toți muncitorii care se alătură misiunii patriotice vor trebui să se supună verificărilor Serviciului Federal de Securitate (FSB). Muncitorilor în construcție li se promite că vor fi „trimiși” în teritoriile ocupate „în câteva zile”, dar reclamele nu oferă nicio compensație angajaților în caz de rănire sau deces.

Organizațiile de voluntariat rusești pro-Kremlin ar fi recrutat și trimis oameni de profesie în misiuni „umanitare” în regiunile separatiste din estul Ucrainei în ultimele luni.

Exemplu, grupul umanitar „Împreună cu Donbas”, ar avea legături cu guvernul rus, zeci de psihologi și profesori ruși participă la o misiune de voluntariat în Mariupol, orașul din sudul Ucrainei devastat și ocupat de Rusia luna trecută.

Oficialii ruși, cel mai ușor de convins pentru a lucra în teritoriile ocupate

Unul dintre factorii principali care împiedică recrutarea de profesori educați în Rusia îl reprezintă îngrijorările privind siguranța voluntarilor în teritoriile ocupate, potrivit lui Daniil Ken, șeful uniunii independente a Alianței Profesorilor, care este afiliată cu Alexei Navalnîi, criticul Kremlinului arestat în Rusia.

Însă, în ciuda faptului că salariile promise sunt de până la nouă ori mai mari decât media din regiunile în care se fac recrutările, multe posturi au rămas vacante.

În opinia sa, „Sper că unii dintre acești oameni înțeleg că să mergi în teritoriile ocupate este greșit [din punct de vedere moral], dar există și o evaluare rațională a riscului”, a spus marți Ken pentru postul TV polonez Belsat.

Mult mai de succes pare să fie misiunea de recrutare a oficialilor, deputați locali și activiști loiali Kremlinului, potrivit ziarului Vedomosti. Politicienii care merg în republicile separatiste Donețk și Lugansk au salarii duble și promoții atunci când se vor întoarce în Rusia, conform ziarului Kommersant.

Cei care muncesc în estul Ucrainei sunt promovați când se întorc acasă

Astfel, Rostislav Antonov, un deputat din orașul siberia Novosibirsk, a fost desemnat consilier umanitar al lui Denis Pușilin, liderul republicii separatiste din Donețk.

În afirmaţiile sale, „Încă de la începutul operațiunii speciale, am petrecut mult timp pe teritoriul Republicii Donețk, lucrând în teritoriile eliberate și ajutând populația”, a transmis Antonov pe Telegram. „Acest statut oficial îmi va permite să muncesc cu și mai mare dedicație.”

În contextul profesional, Antonov a spus că își va păstra postul de salariat din Consiliul Deputaților din Novosibirsk și că își va putea exercita funcția pe care o deține în patria mamă cu toate că are de îndeplinit un rol „onorabil și important” în Donețk-ul ocupat.

Cu toate acestea, spre deosebire de oficialii ruși promovați recent care afișează un spirit patriotic foarte dezvoltat, rușii de rând sunt mult mai puțin optimiști în legătură cu perspectivele de viitor care îi așteaptă în teritoriile „eliberate”.

Aşadar, „Există o șansă mare ca teritoriile să fie ținta unei contraofensive a forțelor ucrainene”, a explicat Ken. „Și atunci unii din ei se vor întoarce în Rusia în saci pentru cadavre.”

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata