Vladimir Medinski: Moscova este pregătită să continue discuțiile cu Ucraina, inclusiv la nivel înalt între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Foto: 4gmedia.ro
22

 

În prezent, Rusia este pregătită să continue discuțiile cu Ucraina, a declarat duminică consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski, care a precizat că acestea au fost înghețate la inițiativa Kievului.

În declataţia sa, “Noi, din partea noastră, suntem pregătiți să continuăm dialogul. Dar aș dori să subliniez că mingea continuării discuțiilor de pace este în terenul Ucrainei. Înghețarea discuțiilor a fost o inițiativă în totalitate ucraineană”, a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune ONT din Belarus.

Moscova este de acord cu o întâlnire între Putin și Zelenski

În opinia sa, “Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile, inclusiv la nivel înalt. Președintele rus Vladimir Putin a reiterat în mod repetat acest lucru. Problema este că sunt necesare pregătiri serioase pentru o întâlnire la nivel înalt, o întâlnire între președinți”, a declarat Medinski, adăugând că ar trebui redactate documente pentru o astfel de întâlnire.

Astfel, “Șefii de stat ar trebui să se întâlnească pentru a ajunge la acorduri finale și a semna documente, dar nu pentru a face fotografii”, a explicat el.

În acest sens Medinski a spus, în urmă cu o lună, că partea rusă a transmis părții ucrainene un proiect de acord, iar o serie de poziții majore ale acestuia au fost deja convenite.

“Am vrut să mergem mai departe. Dar de atunci nu am văzut nicio intenție de a continua dialogul din partea Ucrainei. Așadar, negociatorii noștri au luat o pauză”, a declarat el. “Se pare că ei (n.r. Ucraina) nu se grăbesc. Mingea este în terenul lor”, transmite agenția de presă rusă de stat Tass.

Până acum discuțiile dintre Ucraina și Rusia nu au avut vreun succes

Negocierile dintre cele două părți au avut loc după ce forţele ruse au intrat în Ucraina pe 24 februarie şi nu au reuşit să cucerească rapid capitala.

Miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit în martie în Turcia, apoi delegaţiile s-au întâlnit la Istanbul, dar fără succes.

La rândul său, negociatorul ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat marţi că discuţiile au fost ”suspendate”, în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat ”operaţiunea specială” în estul Ucrainei.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata