Foxconn renunță în cea mai mare parte la proiectul Wisconsin de 10 miliarde de dolari promovat de Donald Trump

Foto: cnbc.com

Producătorul de electronice din Taiwan, Foxconn, reduce drastic o fabrică planificată de 10 miliarde de dolari din Wisconsin, confirmând retragerea sa dintr-un proiect pe care fostul președinte american Donald Trump l-a numit odată „a opta minune a lumii”.

În cadrul unui acord cu statul Wisconsin anunțat marți, Foxconn își va reduce investiția planificată la 672 milioane dolari de la 10 miliarde dolari și va reduce numărul de noi locuri de muncă la 1.454 de la 13.000.

Acordul Foxconn-Wisconsin a fost anunțat pentru prima oară cu mare fanfară la Casa Albă în iulie 2017, Trump lăudându-se cu el ca exemplu al modului în care agenda sa „America first” ar putea revigora producția de tehnologie din SUA.

Pentru Foxconn, promisiunea investițională a fost o ocazie pentru carismaticul său fondator și președinte, Terry Gou, de a construi bunăvoință într-un moment în care politicile comerciale ale lui Trump au amenințat producția de numerar a companiei: construirea iPhone-urilor Apple Inc în China pentru export către America.
Foxconn, cel mai mare producător contractual de dispozitive electronice din lume, a propus un campus de producție de 20 de milioane de metri pătrați în Wisconsin, care ar fi fost cea mai mare investiție din istoria SUA pentru o nouă locație a unei companii străine.

Trebuia să construiască ecrane plate de ultimă oră pentru televizoare și alte dispozitive și să stabilească instant Wisconsin ca destinație pentru firmele de tehnologie.

Însă directorii din industrie, inclusiv unii de la Foxconn, au fost foarte sceptici față de plan încă de la început, subliniind că niciunul dintre furnizorii cruciali necesari pentru producția de afișaje pe ecran plat nu a fost localizat nicăieri în apropierea Wisconsin.

Citeste si:  Amazon și Orsted semnează un acord pentru energia offshore germană

Planul s-a confruntat și cu opoziția locală, criticii denunțând un contribuabil acordat unei companii străine și prevederile acordului care acorda drepturi extinse de apă și permitea achiziționarea și demolarea caselor prin domeniu eminent.
Începând din 2019, satul în care se află fabrica a plătit puțin peste 152 de milioane de dolari pentru 132 de proprietăți pentru a face loc pentru Foxconn, plus 7,9 milioane de dolari în costuri de relocare, conform înregistrărilor satului obținute de Wisconsin Public Radio și analizate de Wisconsin Watch.

Foxconn, denumită în mod oficial Hon Hai Precision Industry Co Ltd, a declarat că noul acord îi conferă „flexibilitate pentru a căuta oportunități de afaceri ca răspuns la schimbarea condițiilor pieței globale”. Compania a declarat că „proiecțiile originale utilizate în timpul negocierilor din 2017 s-au schimbat în acest moment din cauza fluctuațiilor neprevăzute ale pieței”.

După ce și-a abandonat planurile pentru afișaje avansate, Foxconn a spus mai târziu că va construi afișaje mai mici, de generație anterioară, în Wisconsin, dar nici acest plan nu s-a concretizat.
Înainte de anunțul de marți, președintele Foxconn, Liu Young-way, a declarat reporterilor din Taipei că, compania fabrică în prezent servere, produse pentru tehnologia comunicațiilor și dispozitive medicale în Wisconsin, adăugând că vehiculele electrice (EV) au un „viitor promițător” acolo. El nu a elaborat.

Liu a spus anterior că infrastructura se afla acolo în Wisconsin pentru a produce vehicule electrice datorită apropierii sale de centrul tradițional al fabricării automobilelor americane, dar compania ar putea, de asemenea, să decidă asupra Mexicului.

Acțiunile Hon Hai au scăzut până la 1,6% miercuri dimineață, subperformând pe piața mai largă din Taiwan, care a scăzut cu 0,7%.
Guvernatorul Wisconsin, Tony Evers, a declarat că noul acord va salva contribuabilii din Wisconsin „un total de 2,77 miliarde de dolari în comparație cu contractul anterior, va menține măsurile de responsabilitate care necesită crearea de locuri de muncă pentru a primi stimulente și va proteja sute de milioane de dolari în investiții în infrastructura locală și de stat realizate în sprijin proiectului. ”

Citeste si:  CRISTIANA SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Evers a declarat că, în cadrul acordului negociat între Wisconsin Economic Development Corporation și Foxconn, compania din Taiwan este eligibilă să primească până la 80 de milioane de dolari în credite fiscale bazate pe performanță pe parcursul a șase ani, dacă îndeplinește obiectivele de ocupare a forței de muncă și investiții de capital. El a subliniat că stimulentele sunt în concordanță cu cele disponibile oricărei companii.

Statul va reduce creditele fiscale autorizate pentru proiect la 80 de milioane de dolari de la 2,85 miliarde de dolari.

Pachetul inițial din Wisconsin a inclus, de asemenea, stimulente fiscale locale și investiții pe drumuri și autostrăzi de către guvernele de stat și locale, care au adus subvențiile totale finanțate de contribuabili la peste 4 miliarde de dolari.

Foxconn a menționat că, din 2017, a investit 900 de milioane de dolari în Wisconsin, inclusiv mai multe facilități diferite în stat.

Statul a cheltuit deja peste 200 de milioane de dolari pentru îmbunătățiri rutiere, scutiri de impozite și subvenții acordate autorităților locale pentru formarea lucrătorilor și ocuparea forței de muncă, conform înregistrărilor obținute de Wisconsin Public Radio.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner