Mugur Isărescu, decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat marţi (26 ianuarie 2010), pe guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă distincţie a ţării noastre.

Distincţia i-a fost conferită guvernatorului BNR „în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în activitatea de cercetare şi promovare, la nivel academic, a fenomenelor economice, pentru efortul deosebit pe care l-a depus în calitate de guvernator al BNR, în vederea elaborării şi implementării cu succes a politicilor monetar-bancare prin care s-a asigurat stabilitatea financiară a României”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul ceremoniei, că Banca Naţională a reuşit adesea să facă ceea ce guvernele nu au reuşit să facă. „Este un semn de recunoştinţă din partea mea şi a românilor, din partea statului român, pentru ceea ce Banca Naţională a făcut de mulţi ani încoace, reuşind adesea să facă ceea ce guvernele nu au reuşit să facă, sau să substituie lipsa de profesionalism a guvernelor în menţinerea echilibrelor macro-economice ale României”, a declarat şeful statului.

El a subliniat că decorarea să referă la fostul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale şi la câţiva dintre oamenii principali de decizie din afara de Consiliului de Administraţie, mulţumindu-le tuturor pentru „profesionalism şi devotament”, pentru faptul că în multe momente au făcut pentru români mai mult decât toată clasa politică.
„Aş vrea să vă mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut în activitatea dvs., pentru devotamentul faţă de interesele României, pentru ştiinţa de a substitui de multe ori măsuri nesăbuite luate de guverne. Aţi făcut pentru români mai mult decât toată clasa politică în multe momente şi pentru acest lucru vă mulţumesc”, a spus preşedintele.

El a mai apreciat că dacă România va intra în zone euro la data propusă, Banca Naţională va avea un merit deosebit de important. „Dacă astăzi suntem într-un proces de redresare şi restabilire a echilibrelor macroeconomice, acest lucru se datorează în primul rând acţiunilor Băncii Naţionale, acţiuni care au venit la momentul potrivit”, a conchis şeful statului.

După ce a fost decorat cu Ordinul Steaua României în Grad de Colan, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Banca Centrală a României a demonstrat că este gata să se lupte de la egal la egal în arena internaţională financiar-bancară. „Am vrut să demonstrăm că această instituţie (BNR – n.r.) este pregătită să se lupte de la egal la egal în arena internaţională financiar-bancară. Dacă până deunăzi BNR era importatoare de asistenţă tehnică, în ultimii ani aceasta a devenit exportatoare de asistenţă tehnică”, a afirmat Isărescu.

Potrivit guvernatorului, Banca Centrală va asigura realizarea obiectivelor prevăzute de lege, stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară. „Noi ne-am făcut datoria faţă de lege şi faţă de ţară. Toţi cei de faţă au fost mânaţi atât de devotament, cât şi de mândria naţională’, a adăugat şeful BNR. Mugur Isărescu a precizat, totodată, că BNR este instituţia „care, după 1990, s-a bătut pentru a păstra echilibrul economic şi financiar în această ţară”, însă a subliniat că şi România „trebuie să fie pregătită pentru trecerea la moneda unică europeană’.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, au fost decoraţi membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale din perioada 2004 – 2009. Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Colan este cea mai înaltă distincţie a statului român şi a fost acordată, în ultimii 12 ani, mai ales şefilor de stat străini.
Decoraţia a mai fost acordată post-mortem, în 2007, Prea Fericitului Patriarh Teoctist, şi tot în acelaşi an medicului şi omului de ştiinţă român George Emil Palade, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.

Guvernatorul BNR a mai fost decorat de preşedintele Traian Băsescu şi pe 2 februarie 2007 cu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Mare Ofiţer, pentru rezultatele remarcabile obţinute în procesul de denominare a leului.
Mugur Isărescu a fost desemnat în iulie 2009 de World Records Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale. El a fost numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, guvernator general şi preşedinte al BNR, la 4 septembrie 1990. A fost reconfirmat în funcţie la 31 iulie 1991.

Mandatul său de guvernator a fost prelungit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales la 28 septembrie 2004. Pe 8 octombrie 2009, noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a fost aprobat de Parlament, mandatul noii echipe, condusă tot de Isărescu, fiind de cinci ani. În perioada decembrie 1999 – noiembrie 2000 Mugur Isărescu a ocupat funcţia de prim-ministru.

Printre personalităţile decorate cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan se numără: Jacques Chirac, George W. Bush, Alberto Fujimori, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Kofi Annan, Regele Juan Carlos al Spaniei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata