Rompetrol achită 450 milioane lei, doar o mică parte din datoria către stat

– Kazahii de la KazMunai-Gaz (KMG) vor scoate din conturi aproape 450 milioane lei (108 milioane euro) pentru a plăti o primă parte din datoriile Rompetrol către statul român, în valoare totală de 2,4 miliarde lei (578 milioane euro). Suficient pentru a fi siguri că statul nu le va lua rafinăria.

.
Astfel, acţionarii Rompetrol Rafinare (unde KMG, prin The Rompetrol Group, deţine 98,61% din acţiuni) vor trebui să aprobe, pe 30 iunie, efectuarea unei majorări de capital de până la 450 milioane lei, printr-un aport în numerar „special destinat” răscumpărării unei părţi din obligaţiuni, conform unui anunţ al companiei la BVB.

Chiar dacă ar putea decide să nu mai plătească până la scadenţă, 30 septembrie, şi restul datoriei de 1,95 miliarde lei, suma pe care i-o vor da acum statului este suficientă pentru a le garanta kazahilor păstrarea pachetului majoritar de acţiuni la Rompetrol Rafinare (Petromidia), potrivit calculelor EVZ.

Astfel, dacă la scadenţă statul decide să convertească restul datoriei în acţiuni, va avea sub 50% din capitalul social al companiei. De altfel, scenariul prin care statul va deveni acţionar minoritar la Petromidia a fost luat în calcul de autorităţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata